Pátek, 26. dubna 2024

Zaplaťte za svůj odpad

Zaplaťte za svůj odpad
Mnoho Západoevropanů žije poněkud jinak než valná část Čechů. Vášnivost debaty, kterou u nás vyvolá poplatek za budoucí likvidaci elektrospotřebičů, je proto nejspíš zaskočí. Jsou přece zvyklí měnit třeba auto během několika let a některé součásti vybavení domácnosti ještě častěji. Třídění odpadů je pro většinu z nich samozřejmostí, stejně jako dobře fungující odpadové hospodářství.
Naopak, nemálo Čechů odpad hází do přírody, případně se aspoň namáhá s jeho zakopáním. Vždyť žije v obci, která s vypětím sil platí jedno přistavění kontejneru ročně. A místo sběrného dvora vyčlení místo, kde se odpad kupí jak na divoké skládce. Vede to k otupění, takže chalupáři, kteří odpad vozí domů, mají pověst Marťanů.
Bude trvat dlouho, než většina Čechů uzná, že systém financování likvidace elektrospotřebičů má jistý smysl. Ovšem, stane se to jen tehdy, pokud i u nás vznikne skutečně hustá síť sběrných míst a firem, které se o ně budou starat. Má vyrůst právě z peněz, o něž se zvednou ceny elektrospotřebičů. Jestliže bude dobře fungovat a sloužit i lidem, kteří dnes vidí skládkování v lese jako \"jedinou\" možnost, pak snáz uznáme, že se má platit i za likvidaci odpadu.
Teď se ale mluví o penězích. Bylo by chybou, kdyby byl sazebník za likvidaci nadsazený. A první úvahy naznačují, že se to může stát.
AUTOR: martin.denemark@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů