Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Labských pískovcích vyrostou nové malé větrné elektrárny

V Labských pískovcích vyrostou nové malé větrné elektrárny
Děčín - Další větrné elektrárny vyrostou v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Některé lokality jsou vhodné pro využití síly větru především u menších a středních elektráren. Proti nejsou za určitých podmínek ekologické organizace ani ochranáři.
\"Jsme pro využívání alternativních energií, které téměř nepoškozují životní prostředí. Jde jen o to, abychom měli stanovené podmínky pro povolení stavby,\"
řekl Petr Bauer z oddělení péče o krajinu na děčínské správě Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Upřesnil, že ale takzvané větrné farmy patří spíše do průmyslových zón a okolí sídel.
\"Každý případ posuzujeme individuálně. Je důležité, aby výška elektrárny splňovala nároky investora a zároveň nenarušila krajinu a nestála na biologicky cenných lokalitách,\"
dodal Bauer. Nyní jsou na území Labských pískovců dvě menší větrné elektrárny.
\"Další žádost evidujeme v obci Sněžník, prozatím jsme ale řízení zastavili,\" uvedl Bauer. Dodal, že důvodem je chybějící nákres elektrárny v krajině.
Jak uvedl investor stavby, na pohledové studii již pracuje.
\"Ochranáři vzali projekt velkoryse. Pokud jej nepovolí, tak zvolím jiný způsob ekologického vytápění domů, pro které jsem chtěl větrnou energii využít,\" dodal.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů