Úterý, 23. dubna 2024

Odpad jako hnojivo

O pokojové rostliny se můžete starat i přírodními prostředky - usazeninou z kávy, kopřivami, čajem, minerální vodou a podobně.
Odpad jako hnojivo

Usazenina z kávy
Nakypřuje půdu a váže vodu podobně jako rašelina. Obsah filtrovacího sáčku na kávu shromažďujeme v kbelíku a při přesazování pokojových květin jej přidáváme do země.

Čaj pro rostliny
Slupky z cibule a rebarborové listy nevyhazujeme na kompost, ale připravíme z nich \"čaj\" pro zahradní rostliny. Udržuje je zdravé a silné a zabraňuje napadení škůdci.

Hnojivo z kopřiv
Ponoříme čerstvé kopřivy asi na tři dny do vody a poté jimi zaléváme rostliny. Poněvadž má výluh nepříjemný pach, měl by být uchováván venku.

Vylouhovaný čaj
Zbytky vylouhovaného čaje pomáhají šetřit hnojivo na květiny. Jednoduše je vpracujeme do zeminy. Například růže jsou mulčovací vrstvou ze zbytků čaje chráněny před napadením plísní.

Minerální voda
Zbytky minerální vody nevyléváme. Raději je použijeme k zalévání pokojových rostlin. Voda stále ještě obsahuje minerální látky, které rostliny potřebují k růstu.

Kartony od vajec
Poslouží k přepichování rostlin. Po zakořenění je můžeme dokonce i s rostlinou zasadit do země, poněvadž se tam rozpadnou.

Brambor udržuje čerstvost
Překrojený brambor vložíme do vody, ve které máme řezané květy. Stonky květin musí přijít do styku s bramborem, pak zůstanou déle čerstvé.

Řezané květiny vydrží déle, jestliže je nedáváme do blízkosti zralého ovoce.

Tabákový výluh. Nedopalky cigaret nahrazují mnohé prostředky na potírání co škůdců. Na 1 litr vody dáme 5 nedopalků a přes noc necháme luhovat. Druhý den přecedíme, přidáme trochu lihu a mazlavého mýdla a škůdci napadené rostliny touto směsí postříkáme. Brzy budou rostliny opět fit. Ale pozor! Tento tabákový výluh je i pro lidi vysoce jedovatý!

Zdroj: Viktorie.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů