Sobota, 20. dubna 2024

Státy EU zákon o Natuře obcházejí

Státy EU zákon o Natuře obcházejí
Přes hrozbu sankcí řada členských zemí EU nedodržuje takovou ochranu přírodních území, ke které se původně zavázala.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Česku by údajně hrozily výrazné sankce, pokud by nepřijalo evropský zákon o chráněných přírodních územích Natura 2000. Se zákonem, na jehož podobě se čeští poslanci dohodli včera, mají ovšem velké problémy i současné členské státy EU. Ty v rámci Natury musely už před čtyřmi roky vyčlenit na svém území desítky chráněných lokalit, určených k ochraně ohrožených druhů ptáků a živočichů. Nyní ale v mnoha případech svůj závazek porušují. Evropský soudní dvůr tak nestačí projednávat žaloby, které Evropská komise podala na jednotlivé státy právě kvůli porušování zákona o Natuře.
\"Rakousko je z hlediska Natury na samém konci nejhůře hodnocených evropských zemí,\" postěžoval si například předseda rakouské ekologické organizace Umweltdachverband Gerhard Heilingbrunner. Od doby, kdy Rakousko zákon o Natuře přijalo, se podle něj obce, zemské úřady i další instituce snaží dosáhnout výjimky, která by jim umožňovala dohodnutý stupeň ochrany omezit.

Golf nebo ptáci?

Někde se navíc vůbec s žádostí o výjimku nenamáhají a Naturu prostě přehlížejí. Vedení rakouské spolkové země Štýrsko například nedávno povolilo rozšíření jednoho z místních golfových hřišť, ačkoliv projekt zasahuje do významné ptačí rezervace. \"Pokud zemská vláda nevezme své rozhodnutí zpět, bude muset Rakousko zaplatit pokutu v řádu statisíců eur,\" řekl Heilingbrunner. Evropský soudní dvůr totiž podle něj na konci ledna v tomto případě rozhodl, že Rakušané porušili evropské směrnice.
Finanční sankce ale hrozí i mnoha dalším státům, které zákon o Natuře v některých ohledech ignorují. Výstrahu s hrozbou pokuty, pokud rychle nezjednají nápravu, si už od Evropského soudního dvora vysloužila i Velká Británie, Irsko, Španělsko, Itálie a další země EU.
Evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová tvrdí, že snaha o záchranu vymírajících ptačích a živočišných druhů má smysl pouze tehdy, pokud se přijatá opatření na ochranu přírody budou dodržovat všude beze zbytku. \"Členské státy se zavázaly zastavit úbytek biodiverzity v EU do roku 2010. Pokud má být tento cíl naplněn, musí jednotlivé země posílit svou národní legislativu a zlepšit ochranu přírody v praxi,\" uvedla Wallströmová.
V případě Česka se Natura 2000 týká zejména 41 takzvaných ptačích oblastí, navržených odbornou komisí přírodovědců a ornitologů. V těchto oblastech by do budoucna měl stát zajistit takový režim ochrany, který ptákům nejvíce vyhovuje.
Vedle poslanců ODS se proti přijetí Natury 2000 v navrhované podobě se stavěli zejména jihočeští zastupitelé. Ti se domnívají, že rozsah rezervací vysoce přesahuje požadavky EU a příliš velkorysá ochrana přírody bude bránit rozvoji kraje.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů