Čtvrtek, 18. dubna 2024

Co tvrdí ti, kdo netřídí?

Co tvrdí ti, kdo netřídí?
I když se v posledních pěti letech u nás množství vytříděného odpadu zvyšovalo v průměru o 37 % ročně, v roce 2003 tento růst klesl na 11 %. Přitom počet sběrných míst je oproti předchozím letům vyšší. Podle požadavků EU musí skutečná účast občanů na třídění odpadu vzrůst ze současných 62 % na 75 % a množství vytříděného odpadu z 27 na 36 kg v roce 2005 (po roce 2008 dokonce na více než 85 % a 40 kg).

Další rozvoj třídění potřebují i obce, aby splnily cíle využití komunálního odpadu, které jim ukládá Plán odpadového hospodářství přijatý vládou ČR na základě směrnic EU.

Reklamní kampaň v médiích (viz obrázek), kterou zahájil v únoru EKO-KOM, a. s., nabádá proto občany k tomu, aby nebyli líní a odpad v domácnostech třídili.

A co tvrdí ti, kdo netřídí? Jak ukazuje průzkum společnosti EKO-KOM, část občanů (38 %) netřídí proto, že kontejnery jsou moc daleko (170 m), nemá na to čas (3 minuty denně) ani místo (0,5 m2), je to složité (třídí se jen tři složky), nikdo to nedělá, tak proč já (62 % ano) a je to jen pro mladé (třídí 60 % důchodců).

Cílem kampaně je tento negativní přístup zvrátit a dosáhnout nejen větší podíl vytříděného odpadu, ale i jeho lepší kvalitu pro recyklaci. Na podzim připravuje EKO-KOM vzdělávací akce - Barevná (do)odpoledne - v regionech a vybraných městech.. V souvislosti s Evropským týdnem recyklace se budou konat Velké barevné dny v Praze a Brně.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů