Pátek, 29. března 2024

Arnika pomáhá bránit neopodstatněnému kácení stromů

Arnika pomáhá bránit neopodstatněnému kácení stromů

PRAHA – Plánovaná likvidace lipové aleje v Neratovicích či masové kácení stromů v Ostravě Porubě – to jsou první z případů, kterými se zabývá nový projekt Arniky „Zachraňme stromy“. Jeho cílem je poskytnout užitečné rady a pomoc občanům, kteří chtějí bránit neopodstatněnému kácení či poškozování stromů ve svém okolí. K tomu dochází nejčastěji v souvislosti s výstavbou různých objektů nebo při rekonstrukcích parků a alejí. V mnoha případech přitom zničení stromů není nutné.

„Každoročně se na nás na konci zimy obracejí desítky občanů z celé republiky a upozorňují nás na kácení stromů v parcích a alejích. Mnoho z těchto akcí je zbytečných, stromy by při troše vůle mohly dál růst,“ říká Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Nejvíce případů souvisí s rekonstrukcí ulic a parků a s novou výstavbou. Jak investoři, tak i mnohé úřady, vidí v plošném skácení stromů nejsnazší řešení. Stromy ve městech jsou ale důležité pro čištění vzduchu i jako estetický prvek. Kácet by se mělo jen v takových případech, kdy jsou stromy na konci životnosti nebo ve špatném zdravotním stavu a ohrožují okolí, vysvětluje Skalský.“

Jedním z aktuálních případů je boj za záchranu lipové aleje v ulici 28. října v Neratovicích. Stromy chce kácet Městský úřad kvůli uvažovanému rozšiřování vozovky. Místní Sdružení občanů Neratovic usiluje o to, aby se z ulice v centru města stala zklidněná jednosměrka nebo pěší zóna a lípy, vysázené na oslavu konce druhé světové války, zůstaly zachovány. Podobně bojovalo několik let za záchranu stromů v Lysé nad Labem Občanské sdružení Lysin. „V průběhu doby se nás Městský úřad naučil respektovat jako partnera a kácení stromů ve městě výrazně ubylo,“ říká předsedkyně sdružení Hana Marcaníková. Jejich největší starostí je teď úsilí chránit památné stromy na „Řehačce“.

Podle vedoucího oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí Praha RNDr. Vladimíra Marka, CSc, jsou za neoprávněná či neopodstatněná kácení stromů často zodpovědní úředníci státní správy. „Chybně vydaných povolení ke kácení je mnoho. Vinu na tom nese nedostatečná úroveň úředníků. Zejména na obecních úřadech pracují často lidé, kteří nejsou kompetentní posoudit opodstatněnost kácení a vydat rozhodnutí v souladu s předpisy. Až na výjimky nepracují na obecních úřadech odborníci,“ uvedl Vladimír Marek.

Arnika doporučuje občanům, aby se v případech podezřelého kácení stromů obrátili na příslušný obecní úřad a vyžádali si kopii povolení. Pokud se kácí bez povolení nebo v rozporu s ním, měli by se lidé obracet na Českou inspekci životního prostředí, která může nepovolené kácení zastavit a udělit za něj vysokou pokutu. I v případě, že je kácení stromů povoleno, je možné stromy zachránit. Povolení totiž často neodpovídají zákonu. „Úřad je při povolování kácení povinen vyhodnotit funkční a estetický stav dřevin, na což se často zapomíná. Pokud rozhodnutí takové vyhodnocení neobsahuje, je možné se domáhat jeho zrušení,“ říká Martin Skalský. Pokud se někde plánují rozsáhlejší úpravy zeleně, měli by místní obyvatelé založit občanské sdružení a přihlásit se za účastníky správních řízení.

Neopodstatněné kácení stromů se týká všech míst České republiky. Mezi nejznámější pražské kauzy se řadí kácení v Oboře Hvězda, úpravy parku na Karlově náměstí nebo někdejší spor Občanského sdružení Cibulka v Praze 5 s Metrostavem, který nezákonně vymýtil dvě stovky stromů kvůli stavbě bytů. Velký úspěch loni zaznamenali občané Ostravy-Poruby, kterým se podařilo zachránit stovky stromů v parcích a alejích, které měly padnout za obět radničnímu plánu „estetizace a humanizace zeleně“.

Kontakty

·        RNDr. Vladimír Marek, CSc.

Česká inspekce životního prostředí, tel. 266 793 371, marek@ph.cizp.cz

·        Hana Marcaníková

Občanské sdružení Lysin, tel. 604 750 206, e-mail: romana.smolikova@worldonline.cz

·        Anna Spěváčková

Sdružení přátel Neratovic, tel. 737 988 356, spevackova@seznam.cz, www.neratky.cz

Nové internetové stránky o kácení stromů:

www.stromy.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů