Sobota, 20. dubna 2024

Únik ropy do vody při těžbě u Břeclavi nehrozí

Únik ropy do vody při těžbě u Břeclavi nehrozí
K zahájení pravidelné těžby ropy a zemního plynu v lokalitě Kančí obora u Břeclavi je znovu o krok blíž. Skončilo totiž několikaměsíční sledování vydatných ložisek těchto surovin kontrolními monitorovacími vrty. První vyhodnocení výsledků vrtů, které požadovaly Vodárny a kanalizace Břeclav, potvrdilo, že k úniku těžených surovin do pitné vody by dojít nemělo.
Vodárny nyní na základě výsledků monitorovacích vrtů musí vypracovat zprávu pro Ministerstvo životního prostředí. To bude také posuzovat zprávu o dopadech těžby na životní prostředí.
Ropu a zemní plyn chtějí v Kančí oboře, která leží na okraji Lednicko-valtického areálu chráněného UNESCO a je zásobárnou kvalitní pitné vody pro část města, těžit společnosti Moravské naftové doly a Česká naftařská. Čerpací zkoušky na ložiscích už trvají tři roky a loni v létě svůj souhlas s pravidelnou těžbou, která má trvat osm let, dali břeclavští zastupitelé.
Ložiska ropy a plynu původně sledovaly čtyři monitorovací vrty, pro větší kontrolu pak bylo namontováno dalších devět. Experti totiž upozornili na to, že podzemní voda v této lokalitě není stojatá, ale je neustále doplňována z řeky Dyje a proudí, což může mít vliv na stabilitu těžebních vrtů.
\"Po skončení těchto řízení pak budeme moci podat žádost na Obvodní báňský úřad,\" uvedla mluvčí Moravských naftových dolů Marie Pressburgerová. Úřad bude mít konečné slovo o zahájení pravidelné těžby, další stanoviska mají pouze doporučující charakter.
Lokalita v Kančí oboře je přitom prvním místem v zemi, kde záměr pravidelně těžit ropu a zemní plyn narazil na výrazné protesty lidí a ekologů. Proti těžbě ropy a zemního plynu u Břeclavi je část obyvatel města, se zahájením těžby nesouhlasí ani vedení Jihomoravského kraje a ministr životního prostředí Libor Ambrozek. \"Těžbu v této lokalitě nedoporučím,\" řekl ministr.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů