Čtvrtek, 28. března 2024

Protesty většinou stavbu obchodů nezastaví

Protesty většinou stavbu obchodů nezastaví
Před dvěma lety pět tisíc lidí v Olomouci podepsalo petici proti výstavbě obchodně-zábavního centra v těsné blízkosti historického středu města, odpůrci výstavby pořádali demonstrace a koncerty, centrum se stavět nakonec nezačalo.
Většinou ale protesty, kterých od začátku minulého roku přibývá, především v menších městech, už tak úspěšné nejsou a obchody se nakonec postaví.
Ale například odpůrci výstavby nových obchodů v Tišnově u Brna prosadili, aby si radnice nechala zpracovat studii o současném stavu a možnostech dalšího rozvoje maloobchodní sítě ve městě.
V Tišnově je přitom zatím jenom jeden supermarket, studie má rozhodnout, zda je místo i pro další a jak by se to projevilo na situaci menších obchodníků. Tišnov je jedním z mála měst, které podobnou zprávu bude mít. \"Podobné studie si v minulosti nechávala zpracovat spíš velkoměsta, jako Brno, Praha či Liberec. Ve městech okresního typu nebylo zvykem podobné průzkumy dělat,\" uvedl v regionálních novinách Zdeněk Szczyrba z katedry geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, který studii Tišnovu v březnu zpracuje.
\"To je modelový příklad, jak by mělo město fungovat. Radnice by měla zpracovat studii, nakolik je výstavba velkého obchodu snesitelná z hlediska dopravní zátěže nebo pro zachování místní maloobchodní sítě,\" uvedl Filip Fuchs z ekologické organizace Nesehnutí, jež se působením obchodních řetězců na trhu dlouhodobě zabývá.
Protesty proti výstavbě nových center nebo supermarketů se objevily vloni například v Chrudimi, Přerově, Krnově, Újezdu nad Lesy nebo ve Velkém Meziříčí.
\"Nejde nám o samotnou výstavbu obchodu, ale o to, kde má stát,\" uvedl Richard Šlechta z občanského sdružení v Přerově, které chce zabránit výstavbě obchodu společnosti Penny Market v blízkosti základní školy. Ve Velkém Meziříčí zase zatím dvakrát se žádostí o výstavbu svého obchodu neuspěla společnost Lidl. Tam záměr firmy postavit obchod na místě bývalé školky se zahradou vyvolal odpor místních a nesouhlasilo s ním ani vedení města. To nyní jedná se společností o dalším řešení.
Zástupci firem, které výstavbu obchodů pro obchodní řetězce připravují, tak přiznávají, že kvůli protestům lidí nyní pečlivě zvažují nové lokality. \"Investoři také drží projekty v tajnosti do poslední chvíle, aby si nekomplikovali život,\" řekl Filip Fuchs z Nesehnutí.
Ve velkých městech proti výstavbě nákupních center a hypermarketů protestují především ekologické organizace. Ekologové například zastavili přípravy na výstavbu obchodně-zábavního centra Plaza v Brně. V Olomouci, kde je nyní celkem šestnáct super-a hypermarketů a dalších šest je ve výstavbě nebo v jednání, požadují ekologové z Hnutí Duha po radnici, aby nepodporovala vznik dalších velkoplošných obchodů ve městě, zadala průzkum maloobchodu a výsledky zveřejnila.
Rada města, která petici s více než třemi tisíci podpisy projednávala, ale odmítla dopředu deklarovat, že již nebude měnit územní plán ve prospěch velkoplošných obchodů a také zadat požadovaný průzkum. Zastupitelé budou o petici jednat v březnu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů