Čtvrtek, 28. března 2024

Tok Ploučnice zmonitorují ekologové v průběhu týdne

Tok Ploučnice zmonitorují ekologové v průběhu týdne
Stružnice - Připomínkovat své vyjádření k projektu města Česka Lípa na protipovodňová opatření připravují zástupci obcí Stružnice, Horní Police a města Žandov.
\"Na polovinu března máme naplánovanou schůzku se zástupci ekologického hnutí Arnika a s mezinárodní expertní skupinou, jejíž vznik hnutí iniciovalo. Po přezkoumání toku Ploučnice by tato skupina měla navrhnout protipovodňová opatření na Ploučnici, a to s minimálními zásahy do přírody,\" vysvětluje starosta Stružnice ing. Jan Mečíř. Ekologové v průběhu jednoho týdne projedou celý tok Ploučnice, aby zmonitorovali stav břehů. Zároveň ekology čekají jednání s představiteli Povodí Ohře, Krajskými úřady Libereckého a Ústeckého kraje, správou chráněné krajinné oblasti a samozřejmě s obcemi, jichž se tento problém nejvíce dotýká.
Každoroční povodně ve Stružnici způsobují rozlití Ploučnice, což se ve svých důsledcích nedotýká města Česka Lípa. Tam je tok řeky podstatně rychlejší a většina naplavenin se usazuje právě pod Českou Lípou. Dnešní dno Ploučnice ve Stružnici je již podstatně vyšší, než bývalo, a to způsobuje častější záplavy. \"Velký problém představuje i velká vrstva naplavenin z bývalého Diama, jež se nacházejí pod vrstvou bahna. Tato radioaktivní vrstva je překážkou jakékoliv úpravy koryta,\" upozorňuje stružnický starosta. \"Na tom v podstatě ztroskotal i projekt z konce 80. let, neboť se nenašlo řešení, jakou trasou a kam vyvážet tuto radioaktivní vrstvu.\"
Výše uvedených obcí se týkají i plánovaná protipovodňová opatření města Česká Lípa. \"Vzhledem k tomu, že jakékoliv zemní úpravy ovlivní celý tok řeky Ploučnice, čekáme, kdy nás na jednání pozvou zástupci České Lípy. Tato schůzka je nezbytná, neboť Česká Lípa sice vyřeší protipovodňová opatření na svém katastru, ale jejich důsledky se budou dotýkat našich obcí, jimiž Ploučnice také protéká. Představitelé České Lípy by si měli uvědomit, že problém případných povodní nekončí na hranici města, ale jako obec třetího stupně by měla řešit i přilehlé katastry,\" uvádí starosta Ing. Mečíř.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů