Středa, 24. dubna 2024

Osmině druhů ptáků hrozí vyhynutí

Osmině druhů ptáků hrozí vyhynutí
Nejvíce druhů ptactva je ohroženo v Brazílii, Himálaji, jihovýchodní Asii a na Madagaskaru

Indikátorem stavu životního prostředí je pro vědce situace ptáků. Výrazně se podle nich zhoršuje i život ostatních druhů zvířat. Ohrožuje je zejména zemědělství a odlesňování.

DURBAN, JAR - Třetina z nejvíce ohrožených ptačích druhů svůj boj o přežití prohrává, přestože byla před třemi lety zahájena kampaň na udržení biodiverzity. Vyhynutí hrozí například kolpíkům malým, kteří pocházejí z východní Asie, nebo holubům komorským, jejichž útočištěm je ostrov Svatého Tomáše v Guinejském zálivu.
Na celém světě je ohrožen kvůli nekontrolovanému rozvoji zemědělství a pokračujícímu odlesňování každý osmý ptačí druh - celkem 1211. Osud 400 z těchto druhů však dosud zůstával člověkem nepovšimnut. Vyplývá to ze zprávy, kterou ochranářská organizace Birdlife International zveřejnila na konferenci v jihoafrickém Durbanu. Odborníci v této souvislosti připomínají, že za posledních 500 let ze Země zmizelo 129 druhů ptačí říše.
\"Situace ptáků svědčí o tom, že druhů, a to nejen ptáků, ale všech živočichů, stále ubývá,\" uvedl pro list The Guardian Michael Rands z Birdlife International. Odborníci totiž považují ptáky za indikátor stavu životního prostředí.
Z 1211 ohrožených ptačích druhů, které představují osminu opeřené populace na planetě, je 179 druhů na pokraji vyhynutí, 344 je ve vážném nebezpečí a 688 je považováno za zranitelné. Z celkového počtu ohrožených druhů jich 966 čítá méně než 10 000 jedinců a příslušníci 502 druhů dokonce nedosahují ani počtu 2500. Nejhůře je na tom 77 druhů, které mají necelých padesát žijících příslušníků.
Nejvíce druhů ptactva je ohroženo v Brazílii, Himálaji, na Madagaskaru a souostrovích jihovýchodní Asie. Kromě rozvoje zemědělství a rozsáhlého odlesňování (v Africe ohrožují asi 50 procent oblastí, kde je významný výskyt ptactva) ptáci trpí také kvůli živočišným druhům odvlečeným z původního přirozeného prostředí do jejich teritorií. Podle zprávy představují pro většinu ostrovních ptačích druhů velké nebezpečí například krysy a kočky. Dalšími negativními faktory jsou znečištěné ovzduší, lesní požáry, klimatické změny a obchod s ptáky.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů