Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve dnech 30. – 31. března 2004 se v Praze na výstavišti v Letňanech (v rámci veletrhu AMPÉR 2004) koná již III. ročník odborné konference Česká energetika – Jaro 2004. Tématem konferenčních bloků jsou v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie nejdiskutovanější otázky, a to „Zelená energetika“ a „Průmyslová energetika“.V bloku prvním budou přední tuzemské kapacity prezentovat současnou situaci využití obnovitelných zdrojů energie (v souvislosti s připravovanou legislativou). Blok druhý se zabývá především odběrateli energie, jejich zákonnými povinnostmi a pozicí na současném českém energetickém trhu.

Deklarace z El Teide z 9. května 2002, kterou za ČR podepsal v Bruselu ředitel odboru evropské integrace Ministerstva životního prostředí Jan Dusík, mluví o NATURA 2000 jako o \"soustavě přírodních a polopřírodních oblastí, určených k zachování nejcennějších přírodních a polopřírodních oblastí, určených k zachování nejcennějších přírodních stanovišť a volně žijících organismů v Evropě.\" V relacích o zákonu NATURA 2000, tak jak byl projednáván ve sněmovně, se však hovoří pouze o ptačích rezervacích. Existuje ale také zvěř, rostlinstvo, hmyz, nerostná ložiska, krajinný ráz, vodní toky a nádrže. To vše do uvedené definice jistě patří. Jestliže se v ČR problém redukuje na ptactvo, vzniká důvodné podezření, že v zájmu některých skupin interesovaných na vykořisťování přírodního bohatství a devastaci krajiny, došlo k nepřípustnému omezení Partnerství pro přírodu - NATURA 2000. Je s podivem, že ekologické organizace protestující všude, kde jen se protestova t dá, si této \"maličkosti\" nevšimly. Je to vlastně podvod na Evropské unii.
AUTOR: Boris Valníček, Ondřejov

Článek Vývozem energie k jejímu dovozu (HN 2. března) je odrazem demagogie, kterou používají tak zvaní ekologové. Ředitel Střediska pro obnovitelné zdroje sděluje čtenářům, že ČEZ elektřinu nejen vyrábí, ale dovolí si ji vyvážet, čímž se dopouští smrtelného hříchu \"vývozu životního prostředí, které patří všem daňovým poplatníkům\". Autor zcela pomíjí fakt, že elektřina je výrobek jako každý jiný a že je to nejčistší zdroj energie, který chrání životní prostředí i tam, kam je vyvezen. Podle autorovy logiky bychom se tedy měli rovněž ptát, kolik životního prostředí patřícího daňovým poplatníkům vyveze Škoda Mladá Boleslav v exportovaných automobilech, ale naopak by bylo dobré zjistit, kolik životního prostředí z peněz tamních poplatníků zkonzumujeme v Česku dovozem ropy a jiných produktů ze surovin, jež u nás nemáme.
AUTOR: Václav Jeřábek, Praha

Nekupujte nové počítače, pokud je možné ty staré upgradovat a \"recyklovat\", vyplývá ze studie UN University, která se zabývá vlivem \"počítačového odpadu\" na životní prostředí. Podle vědců se na výrobu jednoho počítače spotřebuje až desetkrát tolik surovin, než je jeho hmotnost, během života počítač plýtvá energií a problémy jsou i poté - ze skládek a podniků na likvidaci počítačového odpadu unikají těžké kovy a další látky silně znečišťující životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů