Pátek, 29. března 2024

Úřad v Ivančicích dočasně vyvlastnil pozemky pro těžbu bentonitu

Úřad v Ivančicích dočasně vyvlastnil pozemky pro těžbu bentonitu
Stavební úřad v Ivančicích rozhodl o dočasném vyvlastnění pozemků, pod nimiž je ložisko bentonitu. Firma Bentex Bohemia, která už šest let o zahájení těžby s vedením města jedná, by měla za šest let, kdy bude pozemky užívat, městu zaplatit náhradu tři milióny korun.
Bentex Bohemia už má k zahájení těžby veškerá povolení včetně rozhodnutí Báňského úřadu. Zahájení těžby bránilo pouze to, že se s městem nedokázala dohodnout na pronájmu pozemků, pod kterými jsou zásoby bentonitu.
Vedení města Ivančice sice souhlasí s vyplacením stanovené náhrady, nechce však dočasné vyvlastnění pozemků. Proti této části rozhodnutí se chce vedení města odvolat ke Krajskému úřadu v Brně. Podle Vojtěcha Adama, starosty Ivančic, chce město především záruky, že v případě krachu zůstanou městu peníze na rekultivaci celé oblasti, proti samotné těžbě nic nemá.
Bentex Bohemia chce naopak po městu tři milióny korun za šestileté odklady zahájení těžby. \"A to nepočítáme škody, které se zapříčinily tím, že jsme zatím nemohli dodat bentonit našim zákazníkům jak v tuzemsku, tak na Slovensku nebo v Rakousku,\" řekl dříve majitel Bentexu Jan Andrlík.
Bentonit, surovinu využívanou hlavně ve slévárenství, hutnictví, zemědělství, elektrotechnice nebo stavebnictví, chtěla v Ivančicích těžit už na počátku devadesátých let společnost Bentonit Moravia.
Firma ale zkrachovala a před šesti lety získal těžební práva Bentex Bohemia. Proti těžbě ale protestovali místní obyvatelé, kteří chtěli vyvolat i referendum. Neuspěli však ani u Ústavního soudu. U Ivančic je naleziště asi 123 tisíc tun bentonitu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů