Čtvrtek, 18. dubna 2024

Evropská energetická politika je zelená

Evropská energetická politika je zelená

Energetická koncepce ministerstva průmyslu a obchodu, kterou dnes projednává vláda, jde proti energetickým trendům Evropské unie.

Česká republika je nyní druhým  největším vývozcem elektřiny v Evropě, do zahraničí vyváží elektřinu odpovídající téměř celé výrobě českých jaderných elektráren. Přesto koncepce ministerstva průmyslu a obchodu plánuje stavbu nových jaderných elektráren. Ministerstvo přitom dává nejvyšší prioritu „optimálnímu využití všech vytěžitelných zásob hnědého i černého uhlí“ a  plánuje prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí.

Mezi nejvyšší priority řadí také využití obnovitelných zdrojů energie. Za šest let do roku 2010 se má sice téměř ztrojnásobit jejich podíl na spotřebě elektřiny na 8 %, avšak poté počítají scénáře jak ministerstva průmyslu tak i konkurenční scénář ministerstva životního prostředí s výrazným poklesem růstu, s podílem pouhých 16-19 % na spotřebě elektřiny v roce 2030. To znamená, že toho roku nedosáhneme ani průměru EU z roku 2010. Českou energetiku tedy může v první třetině století čekat více uhlí, více jádra  a málo alternativ.

Strana zelených upozorňuje, že situace je v Evropské unii, jejímž se stáváme členem, je zcela jiná – evropská energetická politika je zelená. Evropská unie nahrazuje těžkopádnou, neekonomickou a znečišťující energetiku energetikou moderní, intenzivní a šetrnou ke klimatu. Prioritou společné energetické politiky EU je trvale udržitelný rozvoj a inteligentní zacházení s energií.

Budoucnost v EU nemá ani jaderná energetika - všechny dnešní státy Evropské unie jadernou energetiku buď nezavedly nebo ji utlumují, výjimkou zůstávají Finsko a Francie. Zelená kniha Evropské komise z roku 2000, která určuje dlouhodobou strategii energetické politiky EU, navíc vychází z toho, že se podíl jaderné energetiky v EU bude nadále snižovat.

Nejkonkrétnější ambiciózní cíle si Evropská unie stanovila na poli využívání obnovitelných zdrojů energie: už za šest let chce Evropa pokrývat 12 % své spotřeby energie a 22 % své spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů.  Členské státy EU proto podporují větrné elektrárny, elektrárny na biomasu a bioplyn, solární a další technologie, které znamenají nejen  daleko větší ochranu klimatu, diverzifikaci a decentralizaci zásobování, ale také tvorbu stovek pracovních míst zejména ve strukturně slabších regionech.

Vedoucí energetické sekce Strany zelených Neela Winkelmannová k projednávané energetické koncepci říká: „Zástupci občanů Evropské unie napříč politickým spektrem se shodují na energetické agendě, kterou nelze nazvat jinak než zelenou, neboť šetří zdroje a životní prostředí a má za cíl ochranu klimatu i spotřebitele. Ani občanům České republiky by nemělo být takové smýšlení cizí. „Nezbývá než doufat, že se dnes vláda pozastaví nad obrovskými rozdíly v prioritách Evropské unie a české státní energetické koncepce a rozhodne se vykročit směrem k současným evropským trendům.“

Zelení jsou přesvědčeni, že česká vláda musí upřednostnit důsledné plnění evropských směrnic před plánováním energetiky v centralistickém duchu. Neela Winkelmannová k tomu dodává: „Moderní energetika s sebou přináší vedle ochrany životního prostředí a klimatu, vedle perspektivy energetické soběstačnosti obcí i regionů a nových pracovních míst také velký potenciál technologického pokroku a oživení průmyslu a podnikání. To vše by si Česká republika neměla nechat ujít.“

kontakt:

Neela Winkelmannová, vedoucí energetické sekce SZ, tel.:0049-831-960 3450

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů