Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chrudim přišla kvůli protestům lidí o svého prvního velkého investora

Chrudim přišla kvůli protestům lidí o svého prvního velkého investora
Nový závod na výrobu komponentů pro keramický a sklářský průmysl chtěla v chrudimské průmyslové zóně postavit italská firma Colorobbia. Kvůli protestům lidí však nakonec svůj projekt stáhla.
Ještě loni v listopadu se zdálo, že podpisu smlouvy o investici za několik stovek miliónů korun nic nestojí v cestě. Jenže na závěrečná jednání byli pozváni i zástupci Markovic, což je místní část města, která se zónou sousedí. Ti předali italským investorům petici, v níž proti výstavbě nového závodu protestují. Jako hlavní argumenty uvedli zvýšenou dopravu, hluk a emise.
Postup obyvatel Markovic překvapil jak představitele města, tak i samotné zástupce italské firmy. Ti nakonec nedávno sdělili, že od svého záměru ustupují.
\"Nebylo to fér jednání. Mnohé argumenty lidí z Markovic jsou mylné. S delegací chrudimských občanů jsem na pozvání investora podobný závod navštívil. Jde o továrnu, která zřejmě své okolí zatěžuje minimálně. V Chrudimi však nedostala příležitost to dokázat,\" říká místostarosta města Jaroslav Trávníček. Pokud podle něj přijde do Chrudimi další investor, je potřeba, aby splnil podmínky českých norem vlivu na životní prostředí.
Místostarosta rovněž uvedl, že záměr rozšiřovat tamní průmyslovou zónu v sousedství bývalé Transporty je přitom znám už čtyři roky. V minulosti se také uskutečnilo řádné veřejné projednávání územního plánu a rovněž tak veřejně se podle Trávníčka projednávají veškerá územní a stavební řízení týkající se infrastruktury.
\"Průmyslová zóna už město stála kolem sta miliónů korun a je budována pro snížení nezaměstnanosti, která nyní v tomto regionu překračuje deset procent. Každý investor přinese do města některé dobré věci, ale také určité negativní dopady. A o jejich vyváženosti je nutné pro příště důkladněji vyjednávat\", zdůraznil Trávníček.


TITULEK: Průmyslová zóna Chrudim
Dosavadní rozloha: 27 hektarů
Zamýšlená rozloha: 33 hektarů
Dosavadní náklady na vybudování zóny: 100 miliónů korun
Náklady na dobudování zóny: 80 miliónů korun
Počet investorů: žádný
Zdroj: Městský úřad Chrudim

POSLANCI
Jitka Gruntová (KSČM)
Josef Mandík (KSČM)
Radko Martínek (ČSSD)
Robert Vokáč (US-DEU)
Václav Nájemník (ODS)
Veronika Nedvědová ODS)
Alena Páralová (ODS)
Miloš Titz (ČSSD)
Miroslav Váňa (ČSSD)
Pavel Severa (KDU-ČSL)

SENÁTOŘI
Jiří Brýdl (KDU-ČSL)
Bohumil Čada (KDU-ČSL)
Václava Domšová (bezpartijní)
Jaroslava Moserová (ODA)
Petr Pithart (KDU-ČSL)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů