Pátek, 29. března 2024

V Mikulově se bude diskutovat o dálnici do Vídně

V Mikulově se bude diskutovat o dálnici do Vídně

Občanské sdružení Nebojsa z obce Bavory na Mikulovsku pořádá v pátek 19. března 2004 od 19 hodin v hotelu Rohatý krokodýl veřejnou diskusi o plánovaném dálničním spojení mezi Brnem a Vídní. Na akci vystoupí i odborníci z České republiky a z Rakouska, kteří trasu z Pohořelic do Mikulova nepovažují za optimální, zejména vůči chráněné oblasti Pálava. Jako alternativu doporučují využít dálnici D2 a dobudovat kvalitnější spojení mezi Břeclaví a Poštornou. Bylo by to levnější a rychlejší.

„Trasa z Pohořelic do Mikulova je v silném střetu s připravovanou ptačí oblastí dle soustavy NATURA 2000 na prostřední nádrži Nových Mlýnů, dále prochází po okraji Pálavy a likviduje mokřady a poslední zbytky lužních lesů, které tam zbyly po komunistickém režimu,“ vyjmenovává hlavní problémy R52 Miroslav Patrik z Dětí Země, které stavbu prozatím jen monitorují.

Podle Martina Robeše z Českého a Slovenského dopravního klubu, který se chce diskuse také osobně zúčastnit, stávající kapacita silnice č. I/52 z Pohořelic ke státní hranici z dopravního hlediska vyhovuje.

„Podle nás by zcela stačilo vybudovat plánovaný jihovýchodní obchvat Břeclavi, který propojí Rakousko s dálnici D2 a s připravovaným multimodálním logistickým centrem. Úsek Brno - Vídeň by tak byl asi jen o patnáct kilometrů delší, takže doba jízdy by se prodloužila maximálně o dvanáct minut,“ tvrdí Robeš.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů