Pátek, 19. dubna 2024

Města bojují proti skládkám

Města bojují proti skládkám
Roudnice nad Labem / Litoměřice - Černé skládky zaplavují okolí měst a obcí v regionu. Jejich likvidování stojí desetitisíce a obce je hradí ze svého rozpočtu. Proti horám odpadu se snaží bojovat umísťováním kontejnerů nejen v centrech, ale i v blízkosti zahrádkářských kolonií.
Roudnické městské služby umísťují každý týden kontejnery na tři místa ve městě. Pokud jsou přeplněné, pracovníci se vracejí a uklízejí i bezprostřední okolí kontejneru. \"Podle našich zjištění se umísťování kontejnerů projevilo menším výskytem černých skládek,\" uvedl ředitel Roudnických městských služeb Martin Chudoba.
Přesto se skládky v okolí města vyskytují. Podobně jsou na tom i Litoměřice. \"Vloni jsme obešli město a napočítali jsme veliké množství černých skládek. Po následné akci jsme je odklidili a letos jsou na stejných místech znovu,\" uvedl ředitel Technických služeb města Litoměřice Jan Smolík.
Nejvíce plné bývají v jarním období kontejnery u zahrádkářských kolonií. \"Do budoucna počítáme s tím, že stromy a větve budou zahrádkáři umísťovat zvlášť a tento odpad budeme odvážet na štěpkování,\" popsal Chudoba. Štěpku lze poté použít buď k zakompostování či jako ekologické vytápění.
Eliminovat odpad v Roudnici si klade za cíl také akce s názvem \"železné dny\". Protože se v loňském roce setkala s malou odezvou, začne letos po delší odmlce v letních měsících.
Černé skládky trápí ale i menší obce. Problému se nemohou zbavit například v Rohatcích, kde skládka roste přímo u tabulky se zákazem. Odpadky je možno vidět i nedaleko Bohušovic nad Ohří.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů