Středa, 24. dubna 2024

Větrné elektrárny nejsou levné

Větrné elektrárny nejsou levné
Debaty o tom, zda postavit v Krušných horách větrné elektrárny či nikoliv, stále sílí. Čtrnáct až osmnáct tisíc vrtulí by muselo pokrýt české hory, aby mohla být odstavena jedna tepelná elektrárna.
\"Takové jsou údaje předložené českými a německými odpůrci větrných elektráren,\" uvádí předseda občanského sdružení Krušnohorský koprník Jindřich Pech. Podle německého koncernu EON bude provoz uvedených zařízení u našich sousedů nutno ročně dotovat částkou 2,2 miliard eur.

Drahý vítr
\"V České republice je proud z větru třikrát dražší než z ,běžných\' elektráren. Je tedy zřejmé, že tato energie se ,vyplatí\' pouze tehdy, jeli dotována,\" tvrdí Pech. Pro Českou republiku platí, že je po Francii druhým největším vývozcem elektrické energie v Evropě. \"Není tedy třeba stavět vrtule, ale snížit výrobu!\" říká Pech.
Energie se stala neobvykle výhodným byznysem a v oblasti větrných elektráren pak díky dotacím pro mnohé vidinou zlatého dolu. Krušnohorské obce, které v drtivé většině postrádají turistickou infrastrukturu a hospodaří se značnými obtížemi, proto rády naslouchají hlasům \"větrné\" lobby a těší se na přísun nemalých financí do obecní kasy.
\"Většinou přitom nedbají na hlasy, které považují přírodně obnovené Krušnohoří za významnou oblast pro sport a turistiku, o historicky cenném území ani nemluvě. Nedbají ani na příklady měst, která se proti stavbě elektráren tvrdě postavila (Krupka, Kutná Hora),\" tvrdí Pech. Obrovské finanční prostředky, pocházející hlavně z Německa a Velké Británie, činí z větrné energetiky podle odpůrců větrných elektráren reálné nebezpečí pro budoucnost Krušných hor.

Pole neorané
\"Podle takzvané \"větrné\" mapy České republiky jsou přitom příhodné podmínky pro výstavbu \"vrtulí\" na mnoha místech republiky, zejména v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách, na Šumavě a dokonce i na Plzeňsku či ve Středočeském kraji. Ve většině těchto míst však dokázali tamní obyvatelé spolu s ochránci přírody masovou výstavbu zastavit,\" argumentuje Pech. V Krušných horách, kde se vztah obyvatel ke zdejší krajině a jejím památkám probouzí teprve v posledních patnácti letech, je proto pro investory \"pole neorané\". Odpůrci vrtulí z východního Krušnohoří se chystají sejít počátkem dubna v německém Altenbergu. K největším úspěchům patří zákaz výstavby větrných elektráren v Krupce a v Geisingu a dosavadní absence těchto zařízení v Altenbergu a v Dubí.

Iniciativa Protivítr
\"V německých obcích Hermsdorf, Neuhermsdorf a Seyda se zformovala občanská iniciativa \"Gegenwind\" (Protivítr), v současné době se do aktivit proti vrtulím chystají i hoteliéři a majitelé penziónů. Ti přijedou počátkem dubna na dvoudenní návštěvu Dubí, Krupky, Teplic, Bystřan a Bořislavi, aby zde projednali možnosti spolupráce v oblasti cestovního ruchu,\" uvádí dále Pech. Krušnohorští aktivisté zpracovávají v současnosti celou řadu podkladů pro širokou veřejnost.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů