Čtvrtek, 28. března 2024

Architektura pro život

Architektura pro život
Cyklus přednášek o nízkoenergetických domech, jejichž smyslem je informovat zájemce o nejnovějších trendech ekologických staveb a seznámit posluchače s možnostmi harmonického bydlení, se konají od začátku března 2004 (každé úterý od 17.00 do18.30 hod. v Městské knihovně v Praze). Přednáší akad. arch. Oldřich Hozman. Představují se konkrétní projekty staveb a jejich realizace. Přednášky jsou určeny pro širokou veřejnost a jsou doplněny promítáním.

První přednáška, která se konala počátkem března, měla název -Úsporné domy a přizpůsobení stavby geopatogenním zónám. Byl zde představen projekt nízkoenergetického slunečního rodinného domku a vysvětleny principy úsporného topení a řízeného větrání. Hovořilo se také o vlivech vlastností geologického podloží na lidské zdraví a byly předvedeny ukázky přizpůsobení staveb různým typům vyzařování nad zemským povrchem.

Další přednáška měla název: Feng shui a umístění domů ve vztahu ke světovým stranám.

Posluchači byli seznámeni s hlavními principy feng shui v projektech bytu, domu a zahrady, dále získali informace o zásadách pro nalezení vhodného místa pro dům, významu slunce a rytmů přírody ve vztahu k architektuře a vlivu pohybu slunce na návrh domu.

V úterý 16. 3. 2004 proběhne přednáška na téma: Harmonické tvary, pohyb člověka, proporce a rytmus v architektuře, která se bude věnovat geometrické harmonii, vhodným poměrům, tvarům a rozměrům budov, dále principu vyváženého rozměru zlatého řezu a sakrální geometrie, vlastnostem pohybů přírodních sil a jejich vztahům k určování proporcí domů.

Cyklus zakončí 30. 3. 2004 téma Poznávání vlastností energie krajiny ve vztahu k člověku a bydlení. Zde se účastníci dozvědí o vlivu cyklických rytmů přírody na projevy života a tvorbu lidských obydlí.

Další informace: Studio arc, www.arc.cz, arc@arc.cz
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů