Pátek, 29. března 2024

Únik látek z chemičky vyděsil Pardubice

Únik látek z chemičky vyděsil Pardubice

Z pardubické chemičky Synthesia v Semtíně uniklo ve čtvrtek v 16.30 hodin blíže neurčené množství plynu. Při chemickém procesu došlo na oddělení nitrocelulozy k nečekanému rozložení nitračních směsí a k úniku oxidu dusíku do ovzduší. Mohutný pestrobarevný oblak se pak přesouval po větru přes zalesněnou oblast podniku směrem na Hradec Králové.

PARDUBICE - \"Oxid dusíku sice vyvolá při vysokých koncentracích dýchací potíže, dnešní nehoda by však tyto problémy způsobit neměla,\" řekl Právu tiskový mluvčí chemičky Michal Kulhánek. \"Do ovzduší se dostaly maximálně tři desítky kilogramů výrobní směsi, a ty by se měly postupně, v převážné části již nad lesem, rozptýlit. S ohledem na jižní směr větru žádné nebezpečí pro obyvatele téměř stotisícových Pardubic ani jeho okolí nehrozí,\" zdůraznil Kulhánek.

Zatímco zlověstný žlutočervený mrak míjel Rybitví a Lázně Bohdaneč, byl v obou obcích vyhlášen stav ohrožení. Ozvaly se poplašné sirény, děti byly vyzvány k opuštění veřejných prostranství, urychleně se zavírala všechna okna v bytech. \"Při jakékoliv nehodě poskytujeme prostřednictvím SMS zpráv informace všem ohroženým obcím, stejně tomu bylo i dnes,\" uvedl Michal Kulhánek.

Lidé prý ohrožení nejsou

\"Zatím nic nevíme, případ se začal teprve vyšetřovat,\" prohlásili dva vyšetřovatelé Policie ČR před areálem chemičky. \"Zítra snad budeme vědět více,\" byla jejich poslední informace. Stejný závěr stanovil i mluvčí chemičky. \"Zjišťujeme, proč k havárii došlo. Na místě jsou všichni podnikoví dispečeři a likvidační tým,\" dodal Kulhánek. Podle hasičů při havárii kotle a následné reakci kyseliny sírové, kyseliny dusičné a celulózy a do ovzduší následně unikla směs nitrózních plynů a oxidu síry, které dráždí sliznici.

\"Žlutý mrak se šířil nad Lázněmi Bohdaneč, Rybitvím, Srnojedy a směřoval až k Dolanům. Na místě zasahovali hasiči podniku Aliachem Semtín, profesionální hasiči z Pardubic a dobrovolní hasiči z Lázní Bohdanče.\" uvedla mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hasiči z Pardubic nyní odebírají vzorky v obci Srnojedy. Odebrané vzorky budou převezeny do Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, kde bude zjištěna přesná koncentrace, dodala Horíková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů