Sobota, 20. dubna 2024

V Ústeckém kraji prudce klesá kvalita vody

V Ústeckém kraji prudce klesá kvalita vody
ÚSTĺ NAD LABEM - V Ústeckém kraji se podle sobotního severočeského vydání Deníků Bohemia prudce zhoršila kvalita zdrojů pitné vody. Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) přiznávají, že nejsou schopny stávající technologií kvalitu vody upravit, napsal dnes deník.

Lidem z Teplicka podle listu nyní začala z kohoutků vytékat zabarvená voda s vysokým obsahem manganu. V poslední době se abnormálně zhoršila kvalita vody v nádrži Fláje, řekla deníku mluvčí SČVK Iveta Kardianová. Flájská nádrž byla podle ní kvůli loňskému suchu naplněna pouze z jedné čtvrtiny. Tuto vodu proto nejsou severočeští vodaři schopni stávajícími technologiemi upravit na požadovanou kvalitu.

Krajský hygienik Josef Trmal listu řekl, že hygienici by zasáhli pouze v případě ohrožení zdraví občanů. Za kvalitu vody ručí podle něj její výrobce. Pavel Šubrt z ústeckého Zdravotního ústavu připomněl, že překročení povoleného obsahu manganu nemá vliv na zdravotní nezávadnost pitné vody. V minerálních vodách je podle něj tohoto prvku podstatně více.

Úbytek vody ve flájské nádrži není prý jen důsledkem suchého léta. Proutkař Jaroslav Lukšík listu řekl, že se projevuje dlouhodobý vláhový deficit. Zima sice podle něj nebyla špatná, ale na doplnění vyčerpaných podzemních zdrojů to nestačí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů