Čtvrtek, 18. dubna 2024

Verneřice si musí poradit se sanací bývalé skládky

Verneřice si musí poradit se sanací bývalé skládky
Verneřice - Bývalá skládka komunálního odpadu v katastru Verneřic nesmí dál ohrožovat nejbližší okolí. Požadavek rezortu životního prostředí je jasný: buď do konce roku obec zajistí někdejší úložiště tak, aby nebylo časovanou bombou, která může kdykoli kontaminovat okolní spodní vody, nebo se verneřická radnice musí připravit i na placení výrazných sankcí.

\"Ocitli jsme se v nezáviděníhodné situaci. Ale celou záležitost jsme připraveni samozřejmě co nejrychleji vyřešit. Sami bychom se do investice v předpokládaném objemu okolo čtyř a půl milionu nemohli pustit, ale výraznou měrou nám pomůže Státní fond životního prostředí,\" svěřoval se starosta František Kudrnáč krátce poté, co se na jeho pracovním stole ocitlo sdělení ministra Libora Ambrozka, že stát obci se sanací skládky pomůže.

Bude jednak nevratná dotace ve výši 2,7 milionu korun a dále půjčka ve výši devíti set tisíc.
\"Tu musíme splatit do pěti let, naštěstí s minimálním úročením, ve výši pouze půldruhého procenta,\" upřesnil verneřický starosta. Dodal, že obec musí ze svého rozpočtu ještě na zabezpečení skládky vynaložit devět set tisíc.
Peníze radnice bude čerpat ze svého běžného účtu, v rámci takzvaného kontokorentního účtu.
\"Za dané nepříliš příznivé ekonomické situace obce je to pro nás asi to nejlepší řešení,\" vysvětlil František Kudrnáč.
Ani po vyjasnění, z jakých peněz bude radnice sanaci hradit, není ještě zcela zřejmé, jaký materiál dodavatel prací, který už vzešel z výběrového řízení, k vytvoření izolační vrstvy použije. Projektová dokumentace sice počítá s použitím jílu, ale ten musí splňovat poměrně přísná kritéria nepropustnosti. Je i pravděpodobné, že potřebnou jílovitou zeminu odpovídajících vlastností by bylo třeba možná dopravovat z větších vzdáleností.
Do hry tak vstupuje i doporučení některých odborníků, kteří by dali přednost ochranné fólii.
\"Podobný materiál se osvědčil například při úpravách skládky u Markvartic nebo zajištění děčínské skládky Orlík. Je to záležitost obce a domluvy s Krajským úřadem, ale také ekonomické rozvahy nákladů. Myslím, že doprava jílů by se obci hodně prodražila,\" svěřoval se šéf odboru životního prostředí děčínské radnice Jiří Hykš. Reagoval tak na fakt, že verneřický starosta se zajímal o to, jaký způsob sanace skládky je technicky nejspolehlivější.

\"Je to jakési neblahé dědictví bývalého vedení radnice, ale problém musíme vyřešit. Víme, že se tak musí stát co nejrychleji, protože nechceme dopustit nějaké další následné komplikace. Pokud se všechny zatímní potíže podaří během několika týdnů vyjasnit, dodavatelská firma může s pracemi podle mého odhadu začít někdy v květnu,\" dodal verneřický starosta.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů