Pátek, 29. března 2024

Nakládání s odpady v Třebíči a okolí

Nakládání s odpady v Třebíči a okolí

Vážení občané,

níže vám přinášíme základní informace o likvidaci a třídění odpadů na území města Třebíče a jeho místních částí (Račerovice, Budíkovice, Pocoucov, Ptáčov, Slavice, Řípov, Sokolí). V textu naleznete odpovědi na nejčastější otázky spojené s odpadovým hospodářstvím.

Odbor komunálních služeb MěÚ Třebíč

Sběrné dvory

Kolik jich je a kde se nacházejí? Jaká je jejich otevírací doba?

Na území města se nacházejí 3 sběrné dvory (ul. Marie Majerové, ul. Hrotovická a Borovina).

Všechny 3 sběrné dvory jsou otevřeny od pondělí do soboty od 8.00 hod do 17.00 hodin, s polední přestávkou od 11.30 do 12.30, kromě sběrného dvora na Hrotovické, který je v sobotu otevřen do 11.00 hodin. Dvůr v Borovině je otevřen v letním období i v neděli, a to od 17.00 do 20.00 hodin.

Služeb sběrných dvorů v našem městě využilo od roku 1996 přes 130.000 občanů. Je třeba si uvědomit, že velikostně srovnatelná okresní města mají pouze 1 sběrný dvůr (např. Znojmo nebo Jihlava). 

Ukládání odpadů do sběrných dvorů je pro občany Třebíče a jejích místních částí bezplatné, pro podnikatele za úhradu. Povinnost třídění odpadů vyplývá pro občany ze zákona. Provoz a třídění odpadů v jednotlivých dvorech je řízeno skladníky.

Třídění odpadů v sídlištích a ve čtvrtích s rodinnými domy

Kde je možno ukládat papír, sklo a PET-lahve? Kolik je v Třebíči stání s kontejnery na tříděný odpad?

V Třebíči a jejích částech je rozmístěno celkem 69 stání s kontejnery na papír, sklo a PET-lahve. Do kontejnerů s PET-lahvemi je možno ukládat i kartonové krabice (např. od džusů, mléka, vína). Další stání s kontejnery na tyto tříděné odpady budou postupně budována dle finančních možností města. Uvedené složky odpadu může veřejnost ukládat i ve sběrných dvorech.

Místní poplatek za odpad

Jaká je v našem městě výše místního poplatku za odpad? Pokrývá skutečné náklady spojené se sběrem a likvidací odpadů?

Výše místního poplatku za likvidaci komunálního odpadu činí v Třebíči 360,- Kč ročně. Tato částka však zdaleka nepokrývá skutečné náklady na likvidaci komunálního odpadu a na jeho třídění. Rozdíl je doplácen městem.

Možnost využítí velkoobjemových kontejnerů

Proč už nejsou do sídlišť rozmísťovány velkoobjemové kontejnery na směsný odpad? Kde mohu nyní ukládat objemnější odpad jako jsou např. televizory, kusy nábytku nebo stavební suť?

Od rozmísťování velkoobjemových kontejnerů do sídlišť městský úřad již upustil, protože v okolí  kontejnerů vznikaly černé skládky. Funkci těchto kontejnerů plně nahradily sběrné dvory. Přistavení velkoobjemového kontejneru je možné dle individuálních potřeb objednat na vlastní náklady u těchto firem:

Esko-T, s.r.o., tel. 568 848 366

Čikom, tel. 568 840 339

Elektro – Ing. Klíma, tel. 568 846 705

Kam s biologickým odpadem ze zahrádek?

Zahrádkáři by svůj odpad ze zeleně měli v prvé řadě zhodnotit kompostováním. Pokud se tak neděje, mohou se jej zbavit ve sběrných dvorech a nezakládat černé skládky. Biologický odpad ze zahrádek a městské zeleně v žádném případě nepatří běžných sídlištních kontejnerů na komunální odpad.

ZDROJ:www.mool.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů