Pátek, 19. dubna 2024

Dva velké projekty o čisté vodě

Dva velké projekty o čisté vodě
Královéhradecký kraj - Za rok bychom mohli vznášet své požadavky na dotace z Kohezního fondu Evropské unie.
Jedním z těch, kteří budou posuzovat projekty do Kohezního fondu Evropské unie, je zástupce Evropské komise Michael Ralph. Proto také zavítal na krajský úřad.

Musíme naplnit směrnici

\"Z oblasti vodohospodářství se připravují dva projekty, což má samozřejmě návaznost i na směrnici Evropského společenství týkající se čištění odpadních vod,\" informoval krajský radní a gestor životního prostředí Zdeněk Pěnkava.

První projekt zaštiťuje akciová společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VAK), druhý nese název Cidlina a zabývá se jím Vodohospodářská společnost Jičín (VOS).
\"Drobné projekty byly seskupeny tak, aby odpovídaly žádosti na Kohezní fond. Jedná se o Fond soudržnosti, kam budou směřovány projekty s limitem nad tři sta milionů korun. Evropská komise vyžaduje pouze jednoho čitelného investora,\" uvedl radní Pěnkava.
Do projektu VAK v hodnotě 625 milionů korun je zařazeno deset dílčích akcí, jako intenzifikace čistírny odpadních vod (ČOV) v Hradci Králové a rekonstrukce zdejších kanalizačních stok, kanalizace Pražského Předměstí, Sloupna, Předměřic, Lochenic a Stěžer, dále stavba čistírny odpadních vod v Novém Bydžově. Příští měsíc by měl být předložen projekt příslušným ministerstvům a do roka a do dne by mohla být žádost odeslána do Bruselu.
\"Předpokládáme, že sedmdesát procent nákladů uhradí Unie a kromě státu by se měl finančně podílet i investor,\" doplnil radní.

Nejsme na tom nejhůře

Menší projekt Cidlina za 356 milionů korun se dotýká hlavně bývalého jičínského okresu. Je složen ze třinácti akcí od rekonstrukce kanalizace v centru Jičína, přes kanalizaci Jičín - Robousy, kanalizaci a ČOV v Miletíně, Ostroměři, na Pecce, v Lázních Bělohrad a Libáni. Mezi dílčí projekty patří také kanalizace v Hořicích a v neposlední řadě i intenzifikace zastaralé čističky v Jičíně. Časový horizont pro druhý projekt je stejný jako v prvním případě.
\"Požadavky Evropské unie, které musí být do roku 2010 splněny, představují celkovou sumu dvě miliardy korun,\" říká Zdeněk Pěnkava a zdůrazňuje, že naše republika se k tomu bohužel zavázala, a tak se směrnice musí splnit. Královéhradecký kraj na tom není naštěstí zase tak špatně, jinde jsou na tom mnohem hůře.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů