Úterý, 16. dubna 2024

Třídicí linka na odpad bude sloužit dvěma městům

Třídicí linka na odpad bude sloužit dvěma městům
Písek - Nákladem jedenadvaceti milionů korun buduje město společně se Strakonicemi linku na dotříďování odpadu. Investiční akce vychází z dohody o společném postupu v oblasti odpadového hospodářství, kterou města podepsala před dvěma lety.
Na financování dotříďovací linky, která se buduje na skládce Vydlaby u Písku, poskytl dotaci 8,5 milionu korun Státní fond životního prostředí. Ve stejné výši je půjčka, za kterou město Písek ručí objektem kina Portyč. O zbylou částku se podělí obě města.
\"Výstavba linky pokračuje podle harmonogramu. Usilujeme o to, aby co nejvíce prací bylo dokončeno do začátku května, kdy by se měla změnit sazba DPH. Předpokládaná změna by výstavbu linky prodražila,\" informoval vedoucí odboru životního prostředí MěÚ v Písku Miloslav Šatra.
Na lince ve Vydlabech se budou třídit nejen PET lahve, ale také tvrdé plasty a fólie. Dále všechny druhy papíru, to znamená kartony, noviny, časopisy i směsový papír. Město věnuje třídění odpadu velkou pozornost. \"Na veřejných prostranstvích je rozmístěno 115 sestav na sklo, plasty a papír. Většina sestav se skládá ze tří kontejnerů, ale v některých lokalitách jsou tyto sestavy posíleny zejména o kontejnery na plasty a papír,\" uvedl včera pracovník odboru životního prostředí MěÚ Písek Roman Mára.
Pokud jde o plasty, město každoročně prodá k recyklaci různým firmám kolem sto čtyřiceti tun tohoto odpadu, který by jinak skončil na skládce. Vedle výtěžku z prodeje město v loňském roce dostalo téměř milion korun od společnosti EKO - KOM, která pro obce zajišťuje sdružené plnění povinnosti zpětného odběru a využití odpadu z obalů.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů