Čtvrtek, 28. března 2024

Z kanálu teče do Labe ropa

Z kanálu teče do Labe ropa

Z tajemného kanálu vyúsťujícího pod hladinou Labe již poněkolikáté unikly ropné látky. Jedná se o černou stavbu. 

Kolín - Olejová skvrna se v sobotu objevila v oblasti přístavu v Kolíně na hladině Labe. Původce znečištění se vypátrat nepodařilo.

\"Okamžitě po zjištění ekologické havárie hasiči nainstalovali v přístavu nornou stěnu. Ropa z kanálu vytékala v nepatrném množství asi dvě hodiny. V pondělí v devět hodin ráno byla hladina čistá,\" uvedl Vladimír Gladkov z oddělení ochrany životního prostředí Městského úřadu v Kolíně. K bezprostřednímu ohrožení života na Labi vzhledem k malému množství uniklé chemikálie nedošlo.
\"Ropné látky se do Labe prokazatelně dostaly kanálem, který je zaústěn do řeky přibližně metr pod hladinou v molu přístaviště. Původ kanálu je neznámý, zjevně se jedná o černou stavbu, protože České přístavy ho v dokumentaci k výstavbě mola nemají,\" vysvětlil Gladkov. Z tajemného kanálu unikly ropné látky již poněkolikáté.

\"V posledních pěti letech snad sedmkrát. Jedná se vždycky o menší množství. Prošli jsme celý areál, odkud by potencionálně mohl kanál vést, ale na nic podezřelého jsme nenarazili,\" dodal Gladkov. Kanál vede z území, kde se vyskytuje řada firem včetně Českých drah.

\"Z minulosti se stavební dokumentace příliš nezachovalo. Firmy se střídaly, těžko pátrat. Narazili jsme třeba na sběrnou jímku, do které ústí povrchové vody z hlavního nádraží. Ropné látky jsme v ní ale neobjevili,\" konstatoval Gladkov. V nejbližší době odbor životního prostředí pozve k jednání zástupce a.s. České přístavy, Povodí Labe a České dráhy.

\"Výsledkem by mělo být zaslepení kanálu,\" řekl Gladkov. O původu tajemného kanálu v Českých přístavech nic nevědí.

\"V současné době je přístav zazimován, nepracujeme tam. Kanál jsme tam rozhodně nebudovali, s jeho zaslepením bychom souhlasili,\" řekl Josef Hubař z a.s. České přístavy.

FRANTIŠEK PRCHAL

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů