Čtvrtek, 28. března 2024

O likvidaci vraků není zájem

O likvidaci vraků není zájem
Jablonec nad Nisou - Jen malý zájem lidé zatím projevili o bezplatnou ekologickou likvidaci vraků aut, kterou do 1. května nabízejí Severočeské sběrné suroviny na nové recyklační lince v Jablonci nad Nisou.
\"Zatím nám občané přivezli necelou desítku automobilů, věříme ale, že teď, když roztál sníh v ulicích, se zájem zvýší,\" řekl včera manažer firmy Pavel Strnad.
Nové recyklační centrum podle něj nabízí bezplatnou likvidaci vraků nejen obyvatelům severních Čech.
\"Nabídka platí pro občany z celé České republiky, ovšem pouze pro fyzické osoby,\" poznamenal. Vstupem do EU nabídka skončí. Pak už budou muset občané za rozebrání a likvidaci starého vozu zaplatit 50 haléřů za kilogram, což u běžného osobního auta představuje necelých 500 korun.
\"Zájem občanů o ekologickou likvidaci je malý hlavně proto, že zákon majitele osobních vozů nenutí, aby doložili, jakým způsobem svůj starý vůz zlikvidovali,\" poznamenal Strnad. Zatím tak podle něj staré nepojízdné automobily často končí na nelegálních vrakovištích a ve sběrnách. Někdy ale majitelé jen odmontují značky a nechají vůz někde stát. Města a obce tak hyzdí desítky vraků, k nimž se nikdo nehlásí. Změnu snad podle Strnada přinese vstup do Evropské unie, kde jsou pravidla přísnější.
V samotném Jablonci je podle odhadů v ulicích zhruba 100 vraků, ze kterých vytékají chemikálie a olej. Podle jablonecké mluvčí Mileny Jelínkové mají občané do května čas, aby svůj vůz nechali bezplatně zlikvidovat. Pak ale začnou úředníci z oddělení životního prostředí zjišťovat, komu vraky patří.
\"Majitelé pak budou muset nejen za jejich likvidaci zaplatit, ale navíc jim hrozí i několikatisícová pokuta,\" řekla Jelínková.
\"Ročně jsme schopni zlikvidovat až pět stovek vraků,\" doplnil Strnad. Osobní auta, ale i dodávkové vozy, mikrobusy či autobusy rozebírají pracovníci firmy doslova šroubek po šroubku. Zajišťují odbornou likvidaci všech náplní, baterií, katalyzátorů i klimatizací.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů