Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zatím není jasné, kdy začne sanace staré ekologické zátěže v neratovické chemičce Spolana, řekla včera mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Petra Krainová. Přestože firma, jež ji měla provést, zakázku získala před rokem, zahájení prací komplikují nová zjištění. V areálu zamořeném rtutí byly totiž dodatečně objeveny vysoké koncentrace dalších toxických látek. Odborníci ještě neskončili průzkum, nelze tak zatím říci, zda sanace začne letos, dodala mluvčí. Právě FNM zadal soutěž, jejímž vítězem se loni v březnu stala ostravská firma TCHAS s nabídkovou cenou 665,5 miliónu korun. Česká inspekce životního prostředí ale stanovila, že sanace starého provozu amalgámové elektrolýzy musí skončit do konce roku 2011.

Společnost Poličské strojírny by mohla do pololetí zahájit rozsáhlou likvidaci přebytečné armádní munice. Jde o takzvanou delaboraci, tedy ekologickou likvidaci až 70 000 tun munice za přibližně dvě miliardy korun v následujících třech letech, na níž se bude podílet několik dalších subdodavatelů. Smlouva s ministerstvem obrany by mohla být podepsána do konce dubna, řekl včera ekonomický ředitel firmy Jaroslav Dobiáš. \"V případě zahájení likvidace nevyužité vojenské munice, jako jsou malorážové a dělostřelecké náboje i řízené střely a světlice, bychom přijímali nové zaměstnance,\" prohlásil. Zahájení prací by následovalo do dvou měsíců po podpisu kontraktu.

Hradec Králové - V kongresovém centru Aldis včera začal osmý ročník veletrhů Stavba a Zahrada, které potrvají do čtvrtka 25. března. Tato akce byla šest let známa pod názvem For Arch. Kolem osmdesáti firem z oboru stavebnictví představuje nejnovější stavební techniky, ale také zahradní nábytek, projekty z oblasti zahradní architektury i ekologie.
Největšímu zájmu se těší nabídka využití alternativních zdrojů energií. Hradecká firma Iris vystavuje tepelná čerpadla ze Švédska k ohřevu vody a vytápění domů. Tato čerpadla šetří životní prostředí, protože k ohřevu užívají energii vzduchu. Ekosilt Olomouc vystavuje domovní biologické čistírny odpadních vod.
Návštěvníky zaujaly také nové typy solárních kolektorů Karla Svobody, stavbaře zase zateplovací systémy domů od firmy Weber Terranova.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů