Pátek, 26. dubna 2024

Arnika vzkazuje vládě: Nechte Labe živé

Arnika vzkazuje vládě: Nechte Labe živé

ÚSTÍ NAD LABEM/PRAHA – Vláda České republiky bude již brzy (5. dubna) rozhodovat o tom, zda postaví jezy na Labi či nikoliv. Podle dostupných informací je nyní vláda nakloněna spíše variantě, že pro stavbu jezů udělí výjimku - navzdory opačnému postoji ministerstva životního prostředí. Arnika proto dnes dopoledne spustila z hráze zdymadla ve Střekově v Ústí nad Labem transparent, jehož prostřednictvím Vládě ČR vzkázala „Nechte Labe živé“.

„Výstavba jezů Prostřední Žleb a Malé Březno ohrožuje jedinečné přírodní hodnoty na dolním českém Labi. Vodní díla jsou ale hrozbou i pro státní rozpočet. Jejich realizace by totiž vyšla zhruba na 10 miliard, které by se do státní kasy patrně nikdy nevrátily. Pokud totiž nebude Labe stejně splavné i v Německu, budou jezy zcela zbytečné. A Němci žádné záruky splavnosti zatím poskytnou nemohou,“ uvedl vedoucí projektu Živé Labe Ing. Vlastimil Karlík ze sdružení Arnika.

„Střekovské zdymadlo pro spuštění transparentu jsme zvolili jako zdůraznění hranice mezi regulovaným Labem a řekou blízkou přírodě,“ dodal Jan Dostál z Arniky Děčín.

Jezová lobby už dlouhá léta prosazuje regulaci Labe za každou cenu, bez ohledu na ekonomické i ekologické protiargumenty. Nedávno se dokonce pokusil poslanec ČSSD Jaromír Schling prosadit novelu zákona, která by vyňala labsko-vltavskou vodní cestu z působnosti zákona o ochraně přírody. „Toto ustanovení by nejen vedlo k další devastaci obou řek, ale vystavilo by Českou republiku nebezpečí sankcí ze strany Evropské unie. Proto nominovala Arnika před čtrnácti dny Schlinga na Ropáka roku 2003. Věřme, že vláda bude rozumnější,“ uvedl tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Spuštěním transparentu v Ústí nad Labem Arnika uzavřela Měsíc vody. „Na březen jsme připravili přes dvacet akcí. Všechny byly věnovány ochraně vod a to jak před nevhodnou regulací říčních toků, tak před úniky toxických látek. Vyhlášením března Měsícem vody jsme chtěli upozornit na význam, který tento živel pro člověka má,“ dodal Jehlička.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů