Úterý, 23. dubna 2024

Bude zákon o obnovitelných zdrojích zlatým dolem pro ČEZ?

Bude zákon o obnovitelných zdrojích zlatým dolem pro ČEZ?

Nedávno zveřejněné plány ČEZu na stavbu nových velkých přečerpávacích vodních elektráren ( dvě až tři zařízení o  650 MW, čili 1300 – 1950 MW) v České republice by mohly signalizovat, že má tento monopolista políčeno na další potenciální zlatý důl v zákoně na podporu obnovitelných zdrojů, který nyní projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu. ČEZ se už dnes těší ničím neopodstatněné výhodné výkupní ceně za elektřinu vyrobenou spalováním dřevní štěpky v uhelných elektrárnách. Vládní návrh zákona mu tuto výhodu zaručuje i na příštích 15 let. Nyní by si ČEZ mohl nárokovat z kapes spotřebitelů další podporu, a to za elektrické pumpování vody do výše v přečerpávacích elektrárnách na nových přehradních nádržích.

Přečerpávací elektrárna je flexibilní, rychle reagující zdroj: v noci se v ní elektrickými pumpami čerpá voda do výše a vytváří se spád vody, která se ve dne za energetických špiček pouští přes turbínu. Účinnost takovéto elektrárny je vysoká a její ekonomika je jednoduchá: noční proud je levný, zato vyrobený proud špičkové zátěže se na burze prodává nejdráže.

Podle evropské směrnice o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů [1] mají členské státy unie podporovat také  „elektřinu z obnovitelných zdrojů používanou k doplnění akumulačních systémů“.  Vládní návrh zákona o obnovitelných zdrojích, který vznikl na základě této směrnice, však výčet podporovaných zdrojů, který je jinak doslovným opisem ze směrnice, zjednodušuje: Česká republika má podporovat prostě jen „elektřinu používanou k doplnění akumulačních systémů“.

Plánovaný způsob podpory této elektřiny není v návrhu zákona dále rozpracován.  Existuje důvodná obava, že se ČEZ pokusí zajistit si vyšší cenu za proud, pomocí kterého by plnil zásobníky svých nových přečerpávacích elektráren. To by se samozřejmě odrazilo ve zvýšení ceny elektřiny vyrobené v těchto zařízeních. Že by se nejednalo o nepatrnou částku, naznačuje velikost plánovaných zdrojů, které by mohly být celkovým výkonem větší než JE Temelín a JE Dukovany dohromady.  

Pokud by se ČEZu podařilo po spalování dřevní štěpky ve velkém prosadit i tento trik, bude na to naše společnost doplácet nejen přesidlováním obyvatelstva, zaplavením několika údolí, poškozenou krajinou a porušením ekologické rovnováhy, které by s sebou přinesla stavba přehrad, ale také dalším ničím neopodstatněným zdražením elektřiny pro spotřebitele.

Připravovaný zákon o obnovitelných zdrojích, který by měl podle evropské směrnice podpořit rychlý rozvoj skutečných ekologických zdrojů, nezávislé výrobce elektřiny a malé a střední podnikání, se tedy může změnit v dokonalý zlatý důl ČEZu. Tyto obavy podporuje i fakt, že vládní návrh zákona připravuje pro nové nezávislé výrobce elektřiny z OZE velice restriktivní podmínky, které znemožní příliv investic do oboru.

Vedoucí energetické sekce Strany zelených Neela Winkelmannová k tomu říká: „Vynalézavost ČEZu nezná mezí. Koneckonců, když je možné získat podporu na základě evropského předpisu, kdo by se o ni nesnažil. Role našich demokraticky zvolených legislativních orgánů však musí spočívat v tom, aby takovýmto snahám zabránily, aby nedocházelo ke karikatuře evropské směrnice ve prospěch dominantního energetického koncernu. Monopolista ČEZ nemá potřebu jakékoliv dodatečné podpory od nikoho. Parlament si tyto souvislosti musí uvědomit a návrh zákona o obnovitelných zdrojích zásadně přepracovat, aby z něj mohli těžit jeho skuteční adresáti a nikoliv ČEZ. O návrhu zákona o obnovitelných zdrojích ostatně od konce ledna s Českou republikou koresponduje Evropský úřad pro hospodářskou soutěž a státní výpomoc. Řeší se právě otázka diskriminace nových výrobců.“

Kontakty:

Neela Winkelmann-Heyrovská, vedoucí energetické sekce SZ, tel.:  491 728 326 398

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 420 724 321 845

[1] článek 2 písmeno c) Směrnice 2001/77/ES

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů