Pátek, 29. března 2024

Velké množství divočáků začíná na polích působit značné škody

Velké množství divočáků začíná na polích působit značné škody
Třebíč Obavu z růstu stavů divokých prasat má jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Okresního mysliveckého spolku Josef Venhoda. Divočáci začínají působit značné škody na zemědělských plodinách. Drobné zvěře naopak v revírech nepřibývá.

Jak hodnotíte přezimování zvěře?

Zima byla dlouhá a vyžádala si více krmení. Na druhou stranu se v ní nevyskytovaly extrémy, které by zvěři ublížily. V současnosti nás trápí, že srnčí zvěř ve zvýšené míře spásá porosty řepek, což jí škodí. Dochází už k prvním úhynům. Přejeme si, aby se oteplilo a srnčí měla k dispozici i jinou potravu.

Co nyní dalšího myslivci dělají?

Začínají chodit po liškách, po norách. Chtějí omezit jejich stavy ještě před narozením liščat. Aby nedocházelo k větším škodám na drobné zvěři.

Stále se hovoří o vysokých stavech divočáků.

Mám obavu, že s nimi budou brzy problémy. Velice špatně se loví, protože se jedná o chytrá zvířata. Sněhová pokrývka přispěla k odstřelu, například myslivci v Dešově už prý mají na třicet zastřelených kusů. Přesto jejich stavy narůstají. Mají v zimním období dostatek krmení a na jaře začínají zemědělcům působit značné škody. Musím podotknout, že myslivci nemají tolik času, aby na zvíře mohli dlouhé hodiny čekat. Také je postihl současný trend života.

Proč se divočák špatně loví?

Často se stává, že lovec sedí na posedu dlouhé hodiny, a teprve když jej opustí, divočáci přijdou na dostřel. Nepatří ke zvířatům, která v určitou hodinu přicházejí na určitá stanoviště. Dokáží zjistit přítomnost člověka a místu se vyhnout. Jejich přizpůsobení je neskutečné. Z denního zvířete nyní vycházejí pouze v noci. Zemědělci patří stejně jako my k ochráncům přírody, zatím se domluvíme. Snažíme se jim škody nahradit, například brigádami. Bojím se, že po vstupu do Evropské unie, kdy ekonomika jednoznačně převládne i u nich, začnou po myslivcích požadovat náhrady. Opakuji, společně s muflony se jedná o nejchytřejší zvěř v naší přírodě a odlov patří k nejsložitějším. Mnohá myslivecká sdružení těší, že mají černou zvěř v revíru. Osobně bych se jí klidně zřekl a dal přednost drobné zvěři.

Drobná zvěř se v přírodě vyskytuje?

Je to velice špatné. Loňský suchý rok způsobil nedostatek hrabošů a dravci se vrhli právě na drobnou zvěř. Škody způsobují také už zmiňovaní divočáci, kteří nepohrdnou například ani mladým zajíčkem.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů