Čtvrtek, 28. března 2024

Diskusi o obsahu zákonů se nebráním

Diskusi o obsahu zákonů se nebráním
Polemika

\" Podstatné zlepšení kvality životního prostředí v minulém desetiletí je především výsledkem odpovědného přístupu průmyslových podniků k ochraně životního prostředí,\" tvrdí ve svém článku prezident Svazu průmyslu a dopravy. Má bezpochyby pravdu, zapomíná ale, že neméně podstatné byly další dva faktory - legislativa, která začátkem devadesátých let postavila konečně Českou republiku na roveň civilizované Evropě, a útlum nerentabilní a nekonkurenceschopné výroby.
Pravdivé není ovšem tvrzení, že některé environmentální zákony staví naše podniky do nerovnoprávného postavení a odrazují investory od podnikatelských aktivit. Za uplynulých třináct let se České republice podařilo téměř smazat ztrátu naší legislativy za Evropou. Díky praktikám minulého režimu jsme nejvíce zaostávali právě v oblasti legislativy ekologické, lidských práv, ale i daňového systému a tržních pravidel.
Svaz průmyslu a dopravy je nadstandardně zapojen do přípravy nových zákonů, takže by i jeho prezident měl vědět, že se velmi pečlivě posuzuje kompatibilita našich právních předpisů se směrnicemi Evropské unie. A měl by také vědět, že ministerstvo životního prostředí naslouchá zkušenostem z praxe a snaží se vyjít průmyslovým podnikům vstříc všude tam, kde je to možné.
Příkladem může být novela zákona o obalech, která přináší podstatné zjednodušení administrativní zátěže a navíc zprošťuje povinnosti platit evidenčních poplatky ty podnikatele, kteří uvádějí do oběhu méně než 300 kg obalů za kalendářní rok. Společně se zástupci průmyslu, krajských úřadů i České inspekce životního prostředí připravujeme i novelu zákona o integrované prevenci, která je zahrnuta do legislativního plánu vlády na rok 2005. (Poznámka na okraj - každý zákon musí schválit parlament. A své poslanecké kolegy skutečně nepodezírám, že by slepě zvedali ruku podle toho, jak jim radí ochránci přírody.)
Odmítnout musím i tvrzení, že neexistuje vládní hospodářská strategie. Před čtrnácti dny byla přijata aktualizovaná energetická koncepce, minulý týden vláda schválila státní politiku životního prostředí, resort zemědělství připravuje státní agrární a vodohospodářskou politiku, ministerstvo dopravy pak novou dopravní strategii. Nehrozí tedy, že by se české hospodářství ocitlo ve vzduchoprázdnu.
V demokratické tržní společnosti může stát samozřejmě ovlivnit pouze některé parametry trhu a snažit se především formou tržně kompatibilních nástrojů podporovat rozvoj perspektivních technologií. Vláda například připravuje fiskálně neutrální ekologickou daňovou reformu, která sníží daňové zatížení práce a recipročně zvýší zdanění energií. Právě drahá práce a vysoká energetická náročnost totiž patří ke klíčovým handicapům naší ekonomiky ve srovnání s vyspělými zeměmi. Jak již bylo řečeno v úvodu - bez aktivity samotných podnikatelů stát nic nezmůže.
Myslím, že Svaz průmyslu a dopravy by udělal lépe, kdyby místo sepisování domnělých křivd na podnikatelích kvůli ochraně životního prostředí pomáhal odstraňovat skutečné příčiny nekonkurenceschopnosti našich podniků - nízkou produktivitu práce, vysokou energetickou náročnost výroby či nekvalitní produkty. Pro racionální diskusi mají jeho zástupci na ministerstvu životního prostředí vždy otevřené dveře.
(Autor je ministrem životního prostředí)
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů