Pátek, 19. dubna 2024

Ve Vsetíně rozšíří sběrná místa

Ve Vsetíně rozšíří sběrná místa
Vsetínská radnice rozšíří počet míst, kam mohou lidé nosit tříděný odpad. Ke stávajícím 50 velkokapacitním kontejnerům přibude zhruba 70 nových kompletně vybavených sběrných míst. Lidé tam mohou kromě roztříděného papíru, plastů, kovu či skla přinášet také takzvané tetrapakové obaly od nápojů, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Eva Stejskalová.

Radnice takzvaná recyklační hnízda vybaví novými kontejnery za 1,2 milionu korun, na nichž se finančně podílí i firma Ekokom. Podle mluvčí budou barevně rozlišeny podle druhu odpadu, například kontejnery na nápojové kartony budou červené.

Za vytříděný odpad město dostane peníze od firmy Ekokom. Za jeden kilogram vytříděných tetrapaků platí společnost městům i obcím zhruba tři koruny. Za kilogram papíru dostávají jednu korunu, za sklo 60 haléřů, za kovy 50 až 80 haléřů.

Ředitel Technických služeb Lubomír Střelec uvedl, že výhodou nových kontejnerů není jen estetický vzhled, ale hlavně ekonomické hledisko. \"Tyto kontejnery je možno vyprázdnit při jednom svozu odpadu, nemusíme je odvážet k recyklační lince tak jako ty stávající,\" dodal.

Cílem města je především zvýšení procenta recyklovaného odpadu. \"Ačkoliv procento třídění odpadu ve Vsetíně od roku 2000 mírně stoupá, stále nepřekročilo hranici sedmi procent. V porovnání s celostátním průměrem jsme hluboko pod jeho hranicí,\" uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Trezner. Optimální je podle něj recyklace více než 15 procent odpadů.

Podle analýzy vsetínských Technických služeb je situace nejhorší v recyklaci kovového odpadu a PET lahví. Radnice proto hodlá distribuovat propagační letáky, které budou lidi vyzývat k recyklaci a třídění odpadu.

První velkokapacitní kontejnery se ve Vsetíně objevily před 13 lety. V současné době jsou však jiné možnosti recyklace odpadu. Vsetínská radnice tedy pracuje na zefektivnění systému likvidace odpadu, jehož součástí by mělo být také otevření dalšího sběrného dvora tak, aby byl co nejvíce dostupný občanům. Město plánuje také zprovoznění kompostárny na biologicky rozložitelný odpad.

Michaela Bradová

ZDROJ:www.ekolist.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů