Úterý, 23. dubna 2024

Ministerstvo: O těžbě rozhodne kraj a obce

Ministerstvo: O těžbě rozhodne kraj a obce
Ministerstvo průmyslu hodlá navrhnout vládě, aby přestala chránit severočeské obce před těžbou hnědého uhlí a přesunula tuto pravomoc přímo na tamní obce a kraj.
\"Připravíme v tomto duchu návrh usnesení,\" řekl náměstek ministra Martin Pecina.
Horní Jiřetín a Černice nedaleko Litvínova dosud před těžebními stroji chrání rozhodnutí vlády z roku 1991, která vymezila v severních Čechách hranici, za níž se nesmí těžit.
Jenže Horní Jiřetín a Černice leží na stovkách miliónů tun hnědého uhlí. Ministerstvo průmyslu předpokládá, že se o těžbě uhlí v budoucnu dohodne Mostecká uhelná přímo s krajem a obcemi.
\"Neznám ze světa precedens, že by se uhelné společnosti se samosprávou nedohodly,\" poznamenal Pecina. Například v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko plánuje společnost RWE Rheinbraun přesídlit v následujících čtyřiceti letech zhruba třináct vesnic s více než 7,5 tisíci obyvateli.
V severních Čechách by se přesílení týkalo asi dvou tisíc obyvatel, kteří však v drtivé většině s likvidací svých domovů nesouhlasí. Starostovi Branku Glavicovi se nezamlouvá ani plán Ministerstva průmyslu přesunout rozhodování o těžbě na obce a kraj.
\"Chtějí se zbavit odpovědnosti,\" řekl starosta. Starosta může počítat s podporou Ministerstva životního prostředí, které chce zachovat současný stav.
\"Myslíme si, že by těžební limity měla i nadále garantovat vláda,\" řekla mluvčí Karolína Šůlová. Dodala, že platné zákony nedávají obcím ve správním řízení o povolení těžby právo veta.
Náměstek Pecina z Ministerstva průmyslu oponuje, že samospráva - pokud nebude s těžbou a přesídlením obyvatel souhlasit - má dostatečné pravomoci, jak těžební stroje za současné limity nepustit. Například krajský územní plán, kterým se musí řídit i těžaři..
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc přivítal návrh, podle něhož by o další těžbě měly rozhodovat obce a kraj. Zároveň dodal, že s prolomením územních limitů nesouhlasí.
\"O těžbě za hranicemi dosud platných ekologických limitů mají výhradně rozhodovat jen obecní a krajská zastupitelstva, která jsou na rozdíl od zasedání vlády veřejně přístupná. Za současného stavu jsem proti pokračování této těžby,\" prohlásil Šulc.
Mostecká uhelná společnost se dlouhodobě odmítá k problematice územních těžebních limitů vyjadřovat.
Státní energetická koncepce, kterou předminulý týden schválila vláda, se o možnosti, že by vláda přesunula rozhodování o další těžbě uhlí v severních Čechách přímo nezmiňuje. Původní větu v návrhu koncepce, že se \"uvolní územní omezení těžeb hnědého uhlí\", vystřídala měkčí formulace o \"racionálním přehodnocení limitů v budoucnu\".
Energetická politika ovšem i v dalších desetiletích počítá s tím, že uhlí bude jedním z hlavních zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla. Náměstek ministra průmyslu Martin Pecina připustil, že by se energetická koncepce obtížně naplňovala, pokud by obce a kraj s těžbou uhlí za současnými limity nesouhlasily.
\"Pak by se uhlí muselo buď dovážet ze zahraničí, anebo by se koncepce musela přehodnotit,\" dodal Pecina.
Na těžbě uhlí jsou v severních Čechách, kde je jedna z největších nezaměstnaností v zemi, závislé desítky tisíc lidí. Nejen horníků, ale též navazujících profesí, jako jsou stavaři nebo obchodníci.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů