Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Aktualizované vydání tohoto praktického titulu je určeno zahrádkářům, kteří kompost uznávají za nejpřirozenější prostředek ke zlepšování půdy a přispívají tak významně k ochraně životního prostředí.
Poskytuje informace o tom, co lze kompostovat, jak připravit kompost, jaké jsou přípravky a přísady k jeho urychlení, jak vybírat vhodné stanoviště. Popisuje speciální komposty, co všechno je nutné kontrolovat v průběhu kompostování, jak zamezit šíření škůdců v kompotu apod. Zodpovězeny jsou také nejčastější dotazy včetně upozornění na chyby při kompostování. Závěr publikace je orientován na přípravu a péči o půdu, na její zlepšování, zvyšování úrodnosti. Text je doprovázen četnými tabulkami a černobílými kresbami.
Miroslav Kalina: Kompostování a péče o půdu. Vydala GRADA PUBLISHING v roce 2004, druhé, upravené vydání, 116 stran. Cena jednoho výtisku je 98 Kč včetně DPH.

Mělník chce vytvořit rekord v hromadném sešlápnutí PET lahví
Mělnická radnice připravuje v dubnu pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v hromadném sešlápnutí PET lahví. Kuriózní pokus je součástí městských akcí ke Dni Země. Obyvatele města by měl upozornit na potřebu třídění odpadů. Všichni zájemci, kteří se chtějí neobvyklého pokusu zúčastnit, mají přijít 22. dubna na náměstí Míru v centru města a přinést také jednu plastovou lahev. Za přítomnosti rozhodčích z pelhřimovské agentury Dobrý den pak všichni současně v 09:00 lahve sešlápnou. Sešlápnuté lahve pak všichni odhodí do připravených kontejnerů.  Městský úřad hodlá především vyburcovat veřejnost, aby začala třídit i tento odpad a využívat speciální sběrné nádoby, které pro něj radnice nechala loni v listopadu umístit v 31 lokalitách.

V Jablonci po zimě uklidí z ulic přes 1000 tun písku
Po zimě uklidí technické služby v Jablonci z ulic přes 1000 tun písku a další desítky tun štěrkové drti. Do poloviny června vyčistíme 170 kilometrů ulic a 30 kilometrů chodníků. Krajská správa silnic si nás navíc najala na úklid asi 15 kilometrů svých vozovek,\" uvedl Jiří Faflák, který má v technických službách čištění města na starosti. Jablonec prochází na jaře rovněž plošným úklidem, při němž firmy, které si objedná radnice, sbírají odpadky, nakupené ve městě během zimy.

Tříděný odpad bude svážen z Prahy 7 častěji
Tříděný odpad bude z území Prahy 7 odvážen častěji. Vyjednala to holešovická radnice s Pražskými službami a magistrátem.
\"Situace byla zejména po víkendech neúnosná. Kontejnery byly přeplněny a kolem nich byl značný nepořádek,\" uvedl zástupce starostky Štěpán Hasal. Radnice nejprve nechala odpad odvézt častěji na zkoušku. Experiment potvrdil oprávněnost jejích požadavků, dodal.
Dohodnut je jeden svoz nádob na papír a plast za týden navíc a úklid kolem nádob v jiné dny. Nově bude nastřádaný papír svážen čtyřikrát týdně a plasty pětkrát týdně. Služby budou uklízet nepořádek kolem sběrných nádob vždy ve středu, v pátek a v neděli.

NOVELA ZÁKONA O OCHRANĚ PŘÍRODY POSÍLÍ PRÁVA VLASTNÍKŮ POZEMKŮ
Majitel pozemků, které se mají stát významnými krajinnými prvky, bude moci účinněji hájit svá vlastnická práva. Umožní mu to novela zákona o ochraně přírody, kterou schválil Senát. Proces rozhodování o registraci významných krajinných prvků bude nově podřízen obecným předpisům o správním řízení. Účastníkem řízení bude i vlastník pozemku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů