Pátek, 29. března 2024

Kraj podporuje třídění odpadů

Kraj podporuje třídění odpadů
Orlické Podhůří - V obci Orlické Podhůří se objevily nové kontejnery. Zdánlivě nic zvláštního. Pokud nedodáme, že jde o \"první vlaštovku\" nového programu Pardubického kraje, který by měl postupně prospět i dalším obcím, budou-li mít zájem.

\"Tento kontejner je umístěn za podpory Pardubického kraje, firmy Eko-kom a Regionální a rozvojové agentury Pardubického kraje.\" Tímto nápisem byly v pátek při návštěvě krajského radního Petra Šilara vyzdobeny kontejnery na tříděný odpad ve Rvišti, části obce Orlické Podhůří podél silnice mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí.

Včas projevili zájem
Dodání těchto kontejnerů je výsledkem spolupráce Pardubického kraje s autorizovanou obalovou firmou Eko-kom, které ze zákona odvádějí výrobci obalů určité částky, a ta je zpětně používá pro tříděný sběr a ekologickou výchovu. Z jednoho milionu korun schváleného v loňském roce pro tento účel na území našeho kraje se dostalo především na větší města.
\"Byli jsme mezi prvními zájemci, takže se na nás také dostalo. Objednali jsme sedm kontejnerů, protože byla podmínka, že dalších sedm musíme koupit za vlastní prostředky. Tyto pronajaté nádoby nám pak budou dány do majetku. Během doby se situace změnila, už nemusíme kupovat dalších sedm, ale stačí nám koupit polovičku těch, které jsme dostali, proto se chceme přihlásit ještě v příštím období do dalšího rozdělování. Jsme totiž obec, která má sedm místních částí a má zájem třídit odpady ve všech,\" uvedl Josef Novák, starosta Orlického Podhůří.

Podpoří sběrné dvory

\"V letošním roce se počítá s částkou 2,7 milionu korun. Regionální a rozvojová agentura Pardubického kraje bude za peníze kraje nakupovat tyto kontejnery. S každou obcí uzavře smlouvu a po uplynutí jednoho roku se kontejnery stanou majetkem obce. Obec se o ně musí starat na základě smlouvy s firmou Eko-kom. Jsem rád, že se v tom začíná plošně a velice vážně něco dělat. Pardubický kraj uzavírá tuto smlouvu jako druhý, po kraji Středočeském, ale budu rád dělat zkušebního králíka, hlavně když nám dají nějaké peníze,\" hlásí se ochotně k tomuto programu Petr Šilar, jehož doménou ve funkci radního je právě oblast životního prostředí a také díky němu je pardubický krajský úřad jediným, v jehož budově mají tříděný sběr i s lisem na plasty.
Podle Petra Šilara bude prvním krokem v tomto směru vytvoření nové finanční položky v krajském Programu obnovy venkova:
\"Chceme v něm podpořit výstavbu sběrných dvorů a sběrných míst. Obce, které se do programu přihlásí, chceme podpořit penězi i na kontejnery.\"
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů