Čtvrtek, 28. března 2024

Na Rumbursku je nejvíc srnčí zvěře

Na Rumbursku je nejvíc srnčí zvěře
Rumburk - V osmnácti honitbách na Rumbursku žije šestapadesát kusů zvěře jelení, dvaapadesát daňčí, dvanáct mufloní, sedm set dvacet čtyři srnčí, sto padesát jedno divoké prase, tři sta šedesát tři zajíců a jedenatřicet bažantů.
\"Žhavou novinkou jsou dva kamzíci horští, spatření v jižní části našeho obvodu. Exotickou, ne příliš žádoucí součástí fauny je psík mývalovitý. Tolik diskutovaný výskyt rysa ostrovida je opředen tajemstvím hvozdů národního parku,\"
okomentoval sčítání zvěře na Rumbursku Josef Zíbner ze státní správy myslivosti. Dodal, že na území regionu ornitologové ohlásili i výskyt vzácného dravce luňáka červeného a přelety orla mořského.

\"Bydlí u nás rovněž chřástal polní, evropsky ohrožený druh,\"
pochlubil se Zíbner. Ten vysvětlil, proč se takové sčítání zvěře provádí.
\"Ukládá nám to zákon o myslivosti. Dnešní myslivost je totiž především chovatelskou záležitostí. Lov plánujeme s ohledem na dostatek potravy, možnost úkrytu a další životní podmínky, které může daná honitba poskytnout. Proto se stanovují jarní normované stavy zvěře jako stavy výchozí a přebytečná zvěř musí být odlovena. Její přemnožení by narušilo velmi citlivou ekologickou rovnováhu v přírodě. Důsledky by na sebe nenechaly dlouho čekat: výrazné poškození lesních porostů, choroby a úhyny zvěře,\"
řekl.
Ke sčítání využívají myslivci především poměrně pravidelných cest zvířat za potravou do krmelců.
\"Každý myslivec sleduje okolí jednoho z těchto krmných zařízení zpravidla celý týden. V den sčítání pak vyrazí myslivci do honitby společně, aby svá pozorování vzájemně porovnali. Sčítání se opakuje třikrát, aby se vyloučil například vliv počasí. Výsledek samozřejmě nemůže být matematicky přesný, k plánování lovu však podle dlouhodobých zkušeností vyhovuje,\"
vysvětlil Zíbner. Jako zajímavost uvedl, že prostředního termínu sčítání myslivci využili k podání medikovaného krmiva pro odčervení zvířat.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů