Čtvrtek, 28. března 2024

Vytápění uhlím může být ekologické, levné i pohodlné

Vytápění uhlím může být ekologické, levné i pohodlné
Levně, ale také pohodlně a navíc ekologicky lze topit palivem, které se donedávna považovalo za největšího nepřítele životního prostředí. Jedná se o uhlí, navíc hnědé. Trik není v tom, jak fosilní palivo upravit, ale jak jej kvalitně spálit. Společnost EKOEFEKT a.s. ze severočeského Litvínova vyrábí automatické kotle, které jsou nenáročné a přesto hodně umí.
\"Jedenkrát za den při plném výkonu a jedenkrát za tři dny při sníženém výkonu se násypka kotle naplní hnědým uhlím a více obsluhy kotel nevyžaduje. Automatický rošt kotle si sám nastaví ideální poměr mezi vzdušným kyslíkem a uhlím a spaluje nejefektivněji, jak to jde. Tím je kotel šetrný k životnímu prostředí. Stálou teplotu udržuje termostat. Je to velmi pohodlné,\" uvedla ředitelka společnosti Lenka Vrbová.
K vytápění uhlím se vrací řada českých domácností, i podnikatelských subjektů. Jejich počet zvyšuje každá úprava cen plynu a elektřiny, považovaných za ekologická paliva. Protože už dříve do ochrany životního prostředí investovali, například při plynofikaci svých domků, teď vybírají kotle na uhlí většinou podle ceny, kterou zaplatí za vyrobené teplo. \"Naše kotle pro rodinné domky stojí padesát tisíc, zatímco obyčejné přijdou na sedmnáct. Jenže pořizovací náklady se rychle vrátí,\" tvrdí Vrbová. Provoz automatického kotle EKOEFEKT přijde ročně na přibližně 13 tisíc korun. Vytápění klasickým kotlem na uhlí je o několik tisícovek dražší z důvodu nižší účinnosti a obtížné regulovatelnosti. Teplem ze zemního plynu se členové domácnosti ohřejí za přibližně 30 tisíc Kč/rok a propanem za 60 tisíc za rok.
Kotle EKOEFEKT jsou ekologické. Pokud šetrnost k životnímu prostředí zákazníky nepřesvědčí, má společnost ještě dva argumenty pro vyšší počáteční investici. Prvním je nejlevnější vytápění a druhým pohodlí. Nezanedbatelnou výhodou kotlů z Ekoefektu jsou dlouhé pauzy pro obsluhu. Kotel vydrží pracovat i více než tři dny s jednou násypkou paliva. Majitelům domku tedy nehrozí, že se probudí do ledových místností. A pokud odjíždí na víkend na chalupu, mohou se vrátit do příjemně vytopeného domku. Nebo naopak je možné ponechat temperovat chalupu v průběhu pracovního týdne a vrátit se do nevymrzlé chalupy na konci týdne. K tomu postačí, aby do automatického kotle před odjezdem nasypali palivo.
Výrobce automatických kotlů EKOEFEKT, do kterých je doporučováno tříděné hnědé uhlí ořech II. ze Severočeských dolů a.s. Chomutov, se nezaměřuje pouze na domácnosti, vyrábí kotle v celé škále výkonů vhodné pro hotely, průmyslové objekty, školy, ale i sídliště či obce. S takovými výrobky není problém sestavit kotelnu až do výkonu 3 MW. Velkým úspěchem pro společnost EKOEFEKT a.s. byl vývoj a poté využití kotlů na spalování směsného paliva, tzn. biomasy v kombinaci s hnědým uhlím. Kotle mají atest dle evropské normy ČSN EN 303-5, protože spolehlivě plní emisní limity a vysokou účinnost spalování.
Není bez zajímavosti, že v Německu se do budoucnosti připravuje otevření hnědouhelného dolu. Uhlí zřejmě bude i v Evropě stále žádaným zdrojem energie.
Kontakt: ekoefekt@kotle.cz www.kotle.cz telefon 476 209 139.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů