Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

První tři dny předvelikonočního týdne budou v Rakousku ve znamení blokád několika hlavních dálničních tahů.
Akci pořádají ve dnech od 5. do 7. dubna rakouští ekologisté s tím, že tranzitní nákladní doprava výrazně zhoršuje kvalitu ovzduší a zvyšuje hlučnost.
Jak včera oznámil rakouský automotoklub ÖAMTC, po dobu několikahodinových blokád bude na příslušném úseku dálnice nebo rychlostní silnice zastavován veškerý provoz, osobní auta však budou moci místo blokády objíždět po předem připravených trasách, zatímco kamióny budou muset čekat na ukončení akce.
Rakouští odpůrci kamiónového tranzitu již delší dobu kritizují Evropskou unii za to, že nepovolila Rakousku prodloužit systém ekobodů v předchozí podobě, jenž umožňoval regulaci tranzitu kamiónové dopravy přes rakouské Alpy.

CENA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY POROSTE RYCHLEJI, NEŽ SE ODHADOVALO
Dobrá zpráva pro více než dva milióny vlastníků zemědělských pozemků, ale špatná pro rolníky: cena polí poroste rychleji, než odborníci odhadovali. Sílí totiž tlak zahraničních zájemců, jimž se koupě zemědělské půdy v ČR. Vláda navíc nedodržela slib, že zamezí výprodeji půdy cizincům na sedm let, a zkrátila období na tři roky. A zatímco hektar orné půdy u Prahy lze nyní koupit za sto tisíc korun, v Nizozemsku nebo v Bavorsku je to desetinásobek. Cílem vlastníků přitom není prodávat pozemky v první řadě cizincům. Nutí je k tomu však stát svou politikou, která stále brání tržnímu rozvoji cen. V zemi už přitom působí specializované firmy, které půdu pro cizince skupují.

ČR PRÝ SPLŇUJE EVROPSKÉ NORMY BEZPEČNOSTI PRÁCE
ČR již do svých zákonů začlenila všechny potřebné předpisy EU o bezpečnosti práce, sdělil ředitel Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Hans-Horst Konkolewsky. Problém je však v jejich dodržování. Konkolewsky požádal ČR, aby uvedla všechny předpisy do praxe, snažila se o jejich dodržování a zlepšování pracovních podmínek. Statistiky totiž uvádí, že lidé v přistupujících zemích utrpí více úrazů, marodí pak déle než jejich kolegové z EU. V ČR na bezpečnost práce dohlíží 250 inspektorů z Českého úřadu bezpečnosti práce, další stovka kontrolorů je na úřadech práce. V EU stejný počet lidí ročně zkontroluje asi desetinu podniků, v Česku je jich mnohem méně. Důvodem je komplexnost českých kontrol, v cizině jsou cílené.

VÝROBA ELEKTŘINY Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ SE MÁ ZVÝŠIT
Do roku 2010 by měla výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie stoupnout na více než dvojnásobek. Hlavním tahounem má být především výroba elektrické energie z biomasy, tedy energetických plodin a biologicky rozložitelných výrobků či odpadů, uvedl na energetické konferenci Jan Motlík z Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie. Nástrojem růstu má být zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů energie. Ten projednává Poslanecká sněmovna. Zákon předpokládá, že do roku 2010 stoupne podíl elektrické energie z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě na 8 procent, v současné době je zhruba na poloviční úrovni.

Společnost ŽDB prodloužila smlouvu s automobilkou Renault na likvidaci ojetých vozů, které bude recyklovat minimálně do konce letošního roku. Podle generálního ředitele firmy Zdeňka Juchelky uzavřely roční kontrakt na rozebrání ojetin obě firmy loni v červnu. Ze starých aut, která vykoupí tuzemští prodejci značky Renault, vyrábí bohumínská firma nové finální výrobky. \"Za necelých sedm měsíců loňského roku ŽDB ekologicky zlikvidovaly přes 1000 aut. Letos by se počet recyklovaných aut měl zvýšit zhruba na dvojnásobek,\" dodal Juchelka. Od roku 1999 společnost ŽDB zrecyklovala přibližně 6000 vozů o celkové hmotnosti 7000 tun.

K tomu, abychom šetřili energii, nás může vést mnoho důvodů. Nemusí jít v první řadě vždy o peníze. Můžeme chtít například snížit svou závislost na dodavateli paliva nebo udělat něco pro životní prostředí. Úspory energie jsou často spojeny s rekonstrukcí domu, takže mohou přinést i zvýšení komfortu nebo úrovně bydlení. Protože však energie nikdy není zadarmo, čekáme od úspor energie i úspory finanční.
Kniha poradí, jak nejlépe a nejefektivněji ušetřit za energie související s bydlením v rodinných domech a bytech. Autoři podrobně analyzují, kolik peněz stojí vytápění, ohřev vody, provoz domácnosti apod. pro různé typy bytů a domů a navrhují opatření ke snížení ztrát.
Karel Srdečný a kolektiv: Úspory energie v domě. V roce 2004 publikaci vydala GRADA PUBLISHING, první vydání, počet stran 112. Cena jednoho výtisku tohoto titulu je 99 Kč včetně DPH.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů