Pátek, 26. dubna 2024

Firmy zaplatí za zkušební těžbu

Firmy zaplatí za zkušební těžbu
Ministerstvo životního prostředí chce, aby firmy, které začnou v tuzemsku zkušebně těžit ropu nebo zemní plyn, odváděly pět procent z tržeb získaných za prodej těchto surovin. Peníze by sloužily výhradně k likvidaci starých nepoužívaných vrtů, kterých je na jihu Moravy ještě asi dvě stě. Na jejich likvidaci je třeba přibližně tři sta miliónů korun.
Odvádění peněz z tržeb za ropu a zemní plyn vytěženou při zkušebních a průzkumných vrtech a sondách zatím v geologickém zákoně není. Ministerstvo proto nyní navrhuje, aby nyní firmy za vytěženou a prodanou ropu povinně platily jednou za rok pět procent z tržeb. \"Peníze by byly účelově vázány ve Státním fondu životního prostředí na likvidaci škod na životním prostředí způsobených vyhledáváním, průzkumem nebo dobýváním ložisek ropy nebo hořlavého zemního plynu,\" navrhl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Vláda zatím jednání o tomto návrhu, který je součástí novely geologického zákona, odložila.
Mluvčí Moravských naftových dolů, dominantní společnosti těžící ropu a plyn, Marie Pressburgerová uvedla, že firma už v minulosti odváděla pět procent z tržeb při průzkumných pracích. \"Dělali jsme to nad rámec zákona, tyto peníze byly se sedmdesáti pěti procent odváděny obcím, na jejichž katastrálním území se průzkumné práce uskutečnily, dvacet pět procent získal stát.\"
Moravské naftové doly loni zlikvidovaly čtrnáct nebezpečných vrtů a sond. Stále zbývá zlikvidovat několik desítek starých vrtů a sond. Část z nich je přitom v prameništi pitné vody v Podluží a kolem řek Moravy a Dyje. Při likvidaci se každý vrt utěsní a poté se odstraní zbytky technologie, beton a kontaminovaná zemina.
Peníze na likvidaci vrtů odvádějí firmy také ze zisků z pravidelné těžby, přispívá též Ministerstvo průmyslu a životního prostředí. Kromě Moravských naftových dolů, které jsou jedinou společností, která ropu a zemní plyn na jihu a jihovýchodě Moravy těží pravidelně, za uplynulý rok zahájily zkušební těžbu i další firmy. U Břeclavi tak chce začít s pravidelnou těžbou firma Česká naftařská, zájem zahájit průzkumné práce avizovaly i další společnosti. Zásoby ropy a zemního plynu v tuzemsku jsou přitom ještě na desítky let.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů