Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prezident Václav Klaus včera podepsal deset nových zákonů.
Například novelu zákona o matrikách, která umožňuje Češkám užívat příjmení v mužském tvaru. Novela zákona o ochraně přírody posílí práva vlastníků pozemků, které se mají stát významnými krajinnými prvky. Změna zákona o odpadech počítá s tím, že dovozci ojetých vozů budou přispívat na likvidaci vraků aut.

Na bezohledné chování řidičů parkujících na chodnících a přechodech včera kličkováním kočárků mezi auty upozornily pražské matky s dětmi a také dva vozíčkáři při jarní jízdě Prahou. Pořadatelé akce chtěli poukázat na současnou situaci v ulicích.

OBCÍM SE NELÍBÍ PRÁCE PRO ÚLOŽIŠTĚ RADIOAKTIVNÍCH ODPADŮ
Většina obcí, v jejichž okolí se prováděly přípravné práce pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivních odpadů, reagovala na jejich pokračování negativně. Vyplývá to z odpovědí na dopis Správy úložišť radioaktivních odpadů, které požádalo obce o vyjádření postoje do konce března. Úřad proto navrhne přerušit geologické práce do roku 2009, některé další práce však pokračovat budou. Návrh pozastavení prací nejméně do roku 2009 je zařazen do výroční zprávy, kterou by měla brzy projednat vláda. Pokračovat však budou ostatní práce jako projektová činnost, vývoj inženýrských bariér, testovací geologické práce či informování veřejnosti. V květnu správa zorganizuje pro obce exkurzi do Švýcarska, kde se seznámí se zařízeními zabývajícími se radioaktivními odpady.

EU POMOHLA K VÝMĚNĚ SEMEN PRO ŠLECHTĚNÍ
Evropské společenství u Světové zemědělské organizace (FAO) uložilo ratifikační protokoly k Mezinárodní smlouvě o rostlinných genetických zdrojích pro potraviny a zemědělství, díky čemuž smlouva za 90 dnů vstoupí v platnost. Smlouva zajišťuje přístup k semenům důležitých zemědělských plodin pro výzkum a šlechtění. Sdílení komerčního profitu ze zachování a udržitelného užívání genetických zdrojů bude podle Komise důležitým krokem ve vztazích bohatého Severu a chudého Jihu. Smlouva vstoupí v platnost 29. června 2004. Strany zúčastněné ve Smlouvě budou mít garantován přístup ke genetickým zdrojům a sdílet komerční i jiný užitek plynoucí z jejich užití.

OSTRAVA - Řidič firmy Ekoat z Otrokovic, která se zabývá likvidací nebezpečných odpadů, v pondělí zamořil přírodu v předhůří Beskyd. Tatrovku s cisternou zaparkoval za bílého dne na lesní cestě za obcí Fryčovice a do příkopu z ní podle policie úmyslně vypustil tři tisíce litrů olejovité suspenze, obsahující ropné látky, olovo, zinek, wolfram a další nebezpečné chemikálie. Část látek skončila i v potoku.
\"Řidiče se podařilo zadržet ve Frýdku-Místku,\" uvedl starosta Fryčovic Jiří Volný (ČSSD). \"Je to prvotřídní lumpárna, ani se tomu nechce věřit,\" dodal. Policie šestatřicetiletého muže z Holešova obvinila z pokusu trestného činu ohrožení životního prostředí a umístila ho v policejní cele. Nyní se vyčkává na rozhodnutí soudu o vzetí do vazby.

Na Českolipsku se rozhořel spor mezi ochránci přírody a orientačními běžci. Ti tu na květen plánují obří závod, na který má přijet až dva tisíce sportovců. Podle slov ředitele závodu se orientační běžec pohybuje tiše a plašit zvěř nemůže. To určitě platí pro jednoho závodníka, pokud jich ale budou po lese pobíhat stovky, zvířata to zcela jistě pocítí. Proč si vůbec ustanovujeme chráněné oblasti, když tady pak pořádáme monstrózní akce? Možná proto, že až tu žádná zvířata nebudou, skončí i spory o přírodu.

Hongkong Medvídci panda chovaní v Číně v zajetí jsou často obézní a mají problémy s pářením. Dávají tak zabrat ekologům, kteří se ze všech sil snaží tento ohrožený druh zachovat při životě.
\" Jsou tlustí, nemají v končetinách žádnou sílu, a proto jim při sexu rychle dojde dech,\" postěžoval si expert Tchang Čchung- siang. Zoufalí ochránci přírody podle něj vymysleli pro pandy cvičební režim, který jim má před obdobím páření - které obvykle začíná v březnu - pomoci shodit nadbytečné kilogramy a vylepšit si muskulaturu.
Páření medvídků je jedním z prioritních zájmů ekologů, protože panda velká je jedním z nejohroženějších druhů fauny. Odhaduje se, že ve volné přírodě jich žije asi tisícovka - všechny v Číně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů