Úterý, 16. dubna 2024

Lesům hrozí přemnožení kůrovce, majitelé musí zasáhnout

Lesům hrozí přemnožení kůrovce, majitelé musí zasáhnout

REGION - Nařízení o mimořádných opatřeních proti přemnožení kůrovce vydalo Město Kroměříž. V loňském roce teplé a suché počasí těmto lesním škůdcům nadmíru přálo, a tak by na to letos mohly doplatit i lesy na Kroměřížsku. Ve všech obcích ve správním obvodu kroměřížského městského úřadu proto bude vyvěšeno nařízení s tím, jaká opatření musí majitelé lesů zajistit.

\"Je to celostátní opatření, netýká se to jen Kroměřížska,\" uvedl vedoucí odboru životního prostředí kroměřížské radnice Tomáš Chutný. Útokům kůrovce se budou bránit majitelé lesů v celé zemi.

O nutnosti zavedení příslušných opatření se rozhodlo už na ministerstvu a obcím s přeneseným výkonem státní správy tento pokyn předaly krajské úřady. Kůrovci, kteří přezimovali pod kůrou stromů, by nyní na jaře měli napadat další stromy. \"Záleží i na tom, jaké je na jaře počasí. Pokud není příliš dobré, kůrovcům se tolik nedaří,\" dodal Chutný. Majitelé lesů podle Tomáše Chutného vědí, jaké povinnosti jim ze zákona o ochraně lesa vyplývají. Například musí likvidovat napadenou dřevní hmotu a rozmísťovat speciální lapáky a feromonové pasti.

Přesto, že se v zápise z jednání městské rady hovoří o \"mimořádných opatřeních\", není podle šéfa odboru životního prostředí situace zatím nijak katastrofální a jedná se hlavně o prevenci. \"Zatím to není žádná mimořádná situace,\" konstatoval Tomáš Chutný. Pokud by se ale kůrovec opravdu enormně rozmnožil, potom by už k mimořádné situaci došlo. Právě tomu mají přijatá opatření zabránit.

Zdroj: Zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů