Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výroba tradičních valašských papučí z ovčího rouna ve Slavičíně na Zlínsku znamená nová pracovní místa a zvyšuje odbyt vlny. Obojí by nebylo možné bez grantů nadace Partnerství, což je největší soukromý zdroj finanční podpory ekologických projektů obcí a nevládních organizací v ČR. Nadace, která podpořila také budování cyklistických tras podél jihomoravských vinic, je financována převážně ze zahraničních zdrojů, ty však začínají slábnout. Zatímco předloni rozdělila na různé projekty 20 milionů korun, loni to bylo už jen 13 milionů. Ředitel nadace Miroslav Kundrata říká, že velké české podniky se do dárcovství buď nehrnou, nebo nejsou k danému účelu vhodné. \"Od pornografického, tabákového či zbrojního průmyslu anebo od jaderné energetiky peníze nepřijmeme. Odmítli jsme i nabídku firmy Monsanto, která se zabývá geneticky upravenými plodinami.\"

Americká kosmická agentura NASA se chystá prosondovat jezero nazvané Lake Vida. Jezero, jehož voda nemrzne díky vysokému obsahu soli, se nachází 20 metrů pod antarktickým ledovcem a vědci předpokládají, že již 2500 let je naprosto izolováno od okolního světa. Mikroorganismy, které by v něm případně byly, by mohly být podobné potenciálním mikroorganismům například z Marsu nebo z Jupiterova měsíce Europy.

Deset z patnácti členských států Evropské unie nesplnilo termín pro odezvání národních plánů omezování emisí skleníkových plynů. Ke konci března, jak se Unie původně dohodla, předaly Evropské komisi ke schválení své plány pouze Finsko, Dánsko, Irsko, Německo a Rakousko.
V plánech země stanoví, jak rozdělí podnikům obchodovatelné povolenky na vypouštění stanoveného množství skleníkových plynů do atmosféry. Plány mají stanovit i podmínky, za kterých se s povolenkami bude obchodovat. Komise věří, že deset hříšníků jí dodá plány k posouzení během několika týdnů a že se tak nezpozdí start celého systému obchodování s emisemi. Ten je naplánován na 1. leden příštího roku.

Požár zničil na Plzeňsku část borového lesa
TROJANY (Plzeňsko) - Část vzrostlého borového lesa u Trojan na Plzeňsku dnes zničil požár. Oheň se tady rozhořel patrně dopoledne, ale vzhledem ke značné odlehlosti místa byl hasičům ohlášen až odpoledne. Ještě večer na místě zasahovalo několik hasičských sborů, řekl mluvčí hasičů František Haško.
Oheň zasáhl stromy na rozloze zhruba 1,5 hektaru, pod kontrolu se ho podařilo hasičům dostat kolem 19:00. Škoda, kterou požár způsobil Lesům České republiky, je předběžně odhadována na 150.000 korun. Oheň se patrně rozhořel od odhozeného nedopalku, vyšetřování ale pokračuje.

Rokycany - Střední odborné učiliště lesnické a zemědělské v ulici Mládežníků málem nevydrželo sobotní nápor. V areálu ústavu se uskutečnil kromě výstavy mysliveckých trofejí jarní svod psů. O prezentaci trofejí ulovených v loňském roce byl skutečně velký zájem. Kromě toho se na akci prezentovali i ochránci přírody. Jarní svod psů přilákal více než čtyři desítky chlupáčů loveckých plemen.
\"Jedná se o první sraz kynologů loveckých plemen. U psů narozených v minulém roce nebo v pozdních měsících roku předminulého se kontroluje od dědičných vlastností po srst,\" informoval nás Jan Kozlík, rozhodčí exteriéru.
\"Očekáváme zhruba padesátku psů, loni jich bylo bez jednoho šedesát,\" dodal. Dodejme, že na výstavu trofejí se mohou zájemci zajít podívat naposledy dnes, a to mezi devátou a jedenáctou dopoledne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů