Sobota, 20. dubna 2024

Kraj souhlasí se stavbou obalovny

Kraj souhlasí se stavbou obalovny
Plánovaná obalovna asfaltových směsí v Onšovicích na Pelhřimovsku by podle kraje Vysočina neměla zásadně ohrozit prostředí v regionu. Po zhruba půlročním posuzování záměru stavební firmy Swietelsky k němu nyní souhlasné stanovisko vydal krajský odbor životního prostředí. Občanské sdružení Zálesí - Želivka je však stále přesvědčeno o opaku.
\"Zkusíme to napadnout na Ministerstvu životního prostředí,\" řekl zástupce sdružení Ivan Kubarič. Podle něj stavbou utrpí ráz krajiny a po spuštění výroby hrozí i emise rakovinotvorných látek.
Naopak podle krajského odboru bude dopad emisí a hluku na obyvatele malý a téměř nulový bude vliv na přírodní zdroje nebo kulturní památky. Obalovna s plánovanou kapacitou 120 tun směsi za hodinu by měla stát na dvou hektarech soukromých pozemků u Onšovic.. V místní části obce Dehtáře žije 47 lidí. Nejbližší domy jsou vzdálené půl kilometru. Podle kraje bude obalovna u silnice první třídy a materiál se na ni bude vozit mimo zástavbu.
\"Předpokládám, že kdyby to mělo dopadnout dobře, mohli bychom se pustit do stavby v září,\" řekl jednatel firmy Swietelsky stavební Petr Čížek. Podnik bude nyní vyřizovat stavební povolení. Podle jednatele jsou některé aktivity odpůrců motivovány osobními zájmy. \"Cítíme v tom i konkurenční tlak ostatních firem,\" dodal. Provoz by měl zaměstnat šest lidí, další dvě desítky osob by měly najít práci v přidružených činnostech.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů