Čtvrtek, 28. března 2024

Minulost nemění, budoucnost ano

Minulost nemění, budoucnost ano
Cesta k ocenění může vést přes informační technologie a bankovnictví, ale třeba i přes odpady.

Pavel Janiczek, držitel ocenění Vynikající manažer malé firmy, začal podnikat brzy po revoluci, a to v podstatě z donucení. Přišel totiž o práci a totéž potkalo jeho ženu. Nejprve podnikal jako fyzická osoba, až v roce 1993 založili s manželkou s. r. o. JAP Trading. Tento podnik je dodavatelem grafitových výrobků, žáruvzdorných vyzdívek, surovin a přísad pro hutě, slévárny a strojírenské podniky. Zabývá se také recyklací hutních a průmyslových odpadů.

Hodnotitelská komise ocenila, že Janiczek vlastní vědeckou prací ukončenou patenty v oblasti zpracování grafitu i briketace odpadů zajistil firmě perspektivu.

\"Že jsme se trefili do oboru, kde vznikla značná poptávka, bylo dílem štěstí a náhody,\" říká skromně Janiczek. Náhodou však asi není, že podnik úspěšně vyváží do třiceti zemí. A za zaznamenání také stojí, že firma má přes polovinu pracovníků se změněnou pracovní schopností. \"Věděl jsem z minula, že ti lidé chtějí fungovat a že lze pro ně vhodnou činnost najít - když se chce. Máme tak zaměstnance, kteří si své práce váží,\" podotkl Janiczek.

Vynikající manažer střední firmy Michal Zahradníček má \"pod palcem\" tři podniky. Všechny jsou z oblasti informačních technologií, ve všech je hybnou manažerskou silou. S jeho jménem se tak můžeme setkat u firmy LEVI International, což je největší distributor počítačových komponentů na českém trhu. Dále řídí poskytovatele IT služeb Webcom a nedávno založil společnost Mikenopa, která implementuje internetové systémy do hotelů. \"Každá z těch firem je v jiném stadiu rozvoje a zabývá se něčím jiným.. Základem při poskytování služeb všech těchto firem však je dosáhnout co možná nejvyšší produktivity,\" popisuje svůj recept na úspěch Zahradníček, který je tvůrcem ojedinělé metody měření produktivity přidané hodnoty každého zaměstnance. Že se mu to vyplatí, dokazuje neustálý růst obratu a zisku všech jeho firem.

Největší životní poučení však kupodivu nezískal při podnikání, ale ještě předtím, kdy se zabýval vrcholovým sportem. Od té doby Zahradníček nepochybuje: \"Vždy říkám svým lidem: Nemůžu vám zaručit, že když budete dřít, budete mít úspěch. Ale můžu vám zaručit, že když dřít nebudete, tak se úspěch rozhodně nedostaví.\"

Titul Manažerky roku 2003 a druhé místo v žebříčku TOP TEN českých manažerů si odnesla Jitka Pantůčková, ředitelka odboru provozu Komerční banky. Energická žena, která se ve své práci řídí heslem Minulost nezměníme, budoucnost ano.

Nebojí se riskovat a přinášet na trh nové přístupy, metody a technické prostředky. Patří k nim například zavedení čipového EMW standardu v Komerční bance (první v ČR), za což tato finanční instituce dostala cenu Karta roku 2003.

\"Většina z toho, co se upeče v Komerční bance, se stane předmětem kopírování jiných bankovních institucí,\" říká s trochou nadsázky Jitka Pantůčková.

Ve vítězství prý vůbec nedoufala. Do soutěže se přihlásila poprvé, a jak sama říká, byla přesvědčena, že mezi nominovanými řediteli velkých společností nemá příliš šancí. \"Domnívala jsem se, že je to výběr jedniček, že manažeři na středních pozicích budou jaksi diskvalifikováni. O to větší jsem měla radost, když jsem z pódia zaslechla své jméno, \" řekla Ekonomu.

Umění top manažera je podle ní i v umění naslouchat, znát lidi a rozpoznat, v které pozici by byli nejužitečnější. V kolektivu 320 podřízených má dva typy lidí: špičkové odborníky, kteří dávají přednost samostatné práci, a pracovníky, kteří mají chuť a schopnost řídit jiné. \"Pokud je správně vyberete, máte vyhráno, protože každý člověk je v něčem dobrý, ale v něčem je vynikající - jen na to přijít,\" dodává.

AUTOR: KOR, JUF, BOH

Manažeři odvětví

Zemědělství a rybolov Oldřich Vašina, Zemědělské družstvo Sloupnice

Energetika a energetické strojírenství Martin Roman, Škoda Holding Plzeň

Textil a oděvy Rostislav Dvořák, Vývoj, oděvní družstvo Třešť

Zpracování dřeva a papíru Ivo Klimša, Biocel Paskov

Sklo, bižuterie Libor Hanzlík, Saint-Gobain Sekurit

Zpracování kovů Jiří Cienciala , Třinecké železárny

Výroba strojů a zařízení Vladimír Bayer, FAB Rychnov nad Kněžnou

Výroba elektrických přístrojů Luděk Šarman, OSRAM Bruntál

Stavebnictví Jiří Bělohlav, Metrostav

Obchod a cestovní ruch Javier Perez de Leza, Makro Cash & Carry ČR

Ubytování a pohostinství Pavel Hlinka, SHC Management Prague

Doprava a spoje Petr Kousal, České dráhy

Poradenské služby Růžena Petříková, Dům techniky Ostrava

Peněžnictví a pojišťovnictví Jitka Pantůčková, Komerční banka

Ochrana osob a majetku Michal Fábera, Group 4 Falck

Výzkum a vývoj Miloš Filip, Prefa Brno - výzkumně vývojová základna

Služby pro firmy Martin Tlapa, CzechTrade

Služby pro veřejnost Ludvík Vožeh, Speciální školy Rakovník
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů