Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VINAŘŮM SE ZTRÁCEJÍ SAZENICE
Rozšiřování vinic, které musí být vysazeny do dne vstupu země do EU, využívají zloději. Z jihomoravských vinic totiž mizí nové sazenice vinné révy. Jenom za poslední tři týdny tak vinaři přišli o devět tisíc sazenic za více jak 400 tisíc korun. Vinaři si proto raději najímají ochranky, které čerstvě vysazené vinohrady střeží. Policisté jsou přesvědčeni, že je to způsobeno právě zvýšenou výsadbou před vstupem do EU. Letos na jaře chtějí vinaři vysadit přes tisíc hektarů vinic, jejich počet v zemi by tak měl přesáhnout 16 a půl tisíce, což bude po vstupu do EU konečný stav. Nepodařilo se totiž vyjednat výjimku, která by umožňovala výsadbu nových vinici i po vstupu, vinaři chtěli mít v zemi 18 až 20 tisíc hektarů vinic. Kvůli přebytku vína v unii s tím ale Evropská komise nesouhlasila.

KOMISE DOPORUČÍ POSTAVENÍ JEZŮ NA LABI
Komise náměstků šesti ministrů dospěla k závěru, že stavba dvou jezů na dolním toku Labe vysoce převažuje nad zájmem ochrany přírody. S prohlášením, které komise vydala, nesouhlasí náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. Komise podle něj nesplnila zadání vlády, protože měla pouze shromáždit pro kabinet relevantní informace, nikoliv o něčem rozhodovat. Na základě podkladů komise by měla dnes vláda definitivně rozhodnout o tom, zda se dva jezy na Labi za zhruba 6,3 miliardy korun budou stavět. Spor o výstavbu vedou ochránci s resortem dopravy již deset let. Pokud vláda rozhodne pro jezy, mohla by stavba stát do tří až pěti let. Financovat ji bude fond dopravy a mělo by být možné využít také zdroje EU.

SLOVENSKO A MAĎARSKO OBNOVILY JEDNÁNÍ O VODNÍM DÍLE NA DUNAJI
Vládní delegace Slovenska a Maďarska, které zatím bezvýsledně hledaly řešení ve sporu o dostavbu druhého stupně Soustavy vodních děl Gabčíkovo- Nagymaros, po více než dvouleté pauze obnovily jednání. Hlavním výsledkem bratislavské schůzky však bylo pouze konstatování obou stran, že existuje vůle k dohodě. Právní skupina expertů dostala za úkol, aby určila vlastní mandát. Maďaři tím totiž podmiňují uznání předchozích dohod jiných odborníků z technické komise.

PRAHA - Vláda dnes odložila rozhodnutí o stavbě jezů Prostřední Žleb a Malé Březno. Důvodem rozhodnutí vlády bylo, že do materiálu předloženého meziresortní komisí nebyly zapracovány připomínky Ministerstva životního prostředí.
„Rozhodnutí vlády dává naději, že vláda vezme v úvahu všechny dosud předložené argumenty, nejen ty, které do materiálů meziresortní komise prosadilo Ministerstvo dopravy,“ komentuje rozhodnutí vlády předseda Arniky Vlastimil Karlík.
„Zanedlouho vstoupí Česká republika do Evropské unie,“ dodává tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička. „Vláda by měla proto při svém rozhodování rozhodně vzít v úvahu, že přírodní hodnoty dolního Labe budou chráněny i evropskou legislativou.“
Konečné rozhodnutí vlády lze očekávat během čtrnácti dnů.

V Kanadě začal přes protesty ochránců přírody největší lov tuleňů za posledních 50 let. Vláda povolila lovcům vybít více než tři sta tisíc tuleňů. Zdůvodnila to tím, že lov je správný z ekologického i ekonomického hlediska. Rybáři totiž tvrdí, že přemnožení tuleni ničí hejna tresek a způsobují jim tak nemalé ztráty.

Nová ekologická legislativa bude jedním z témat konference, kterou pořádá 4.-5. května Institut Svazu průmyslu (instituce založená v roce 1993 při SPD, zaměřuje se na vzdělávací aktivity, angažuje se v přípravě strategie rozvoje lidských zdrojů a vytváří diskusní fórum v rámci tzv. INFOKlubu - pozn. red.) ve spolupráci se SPD. Akce nese název Příležitosti a ohrožení firem v EU a témat bude víc.

Na brněnském výstavišti začíná 20. dubna 1. mezinárodní veletrh elektroinstalací a osvětlovací techniky Elektro, 9. mezinárodní veletrh IBF, 11. mezinárodní veletrh pro tvorbu a ochranu životního prostředí Envibrno a 5. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK Brno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů