Pátek, 29. března 2024

Vědci zkoumají, zda může letadla pohánět rostlinný olej

Vědci zkoumají, zda může letadla pohánět rostlinný olej
 Pokud by letadla měla v nádržích palivo smíchané se sójovým olejem, byl by na letištích pach jako v asijských restauracích, avšak ulehčilo by se životnímu prostředí.
Letecké motory potřebují palivo vyrobené z ropy a přispívají při jeho spalování k tvorbě oxidu uhličitého - takzvaného skleníkového plynu, který pod sebou v atmosféře zadržuje teplo a má vliv na rozehřívání planety.
Výzkumníci už mnohokrát zkoušeli smíchat ropné produkty s rostlinnými oleji, avšak bez dobrých výsledků. Zatímco letecké palivo vydrží v kapalném stavu i při teplotách kolem minus 40 stupňů Celsia, rostlinné oleje tuhnou už kolem nuly, a to je samozřejmě pro letadla v chladném vzduchu vysoko nad zemí nebezpečné.
Biochemikové Bernard Tao a Shailendra Bistová z Purdueovy univerzity v americké Indianě však nyní oznámili, že dokážou odstranit z rostlinných olejů složky odpovědné za rychlé ztuhnutí, takže zbytek je kapalný i při čtyřicetistupňovém mrazu. Dosavadní podobné metody byly založeny na chlazení olejů a odstraňování substancí, které krystalizovaly, což trvalo několik dní, a výsledná tekutina měla jen asi čtvrtinovou hmotnost než na začátku procesu. Nový postup trvá necelou hodinu a stačí při něm odstranit pouze pětinu složek oleje - ty, které jsou nejpodstatnější pro krystalizaci. Netuhnoucí olej se pak smíchá s leteckým palivem (v poměru čtyři díly oleje a šest dílů klasické pohonné hmoty), a dá se použít pro pohon letadla. Praktickou využitelnost vědci nyní testují.
Jak uvádí časopis New Scientist, vědci neprozradí podrobnosti svého postupu, dokud jim nebude přiznán patent.
Pokud se nová směs skutečně dostane do praxe, měla by snížit zatížení atmosféry novým oxidem uhličitým uvolňovaným z ropy.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů