Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výsledky kontrol subjektů provozujících zařízení s obsahem PCB (polychlorovaných bifenylů) za rok 2003

V souladu s plánem činnosti ČIŽP provedli pracovníci Oblastních inspektorátů ČIŽP v uplynulém roce celkem 66 kontrol společností provozujících zařízení s obsahem PCB.
Výsledky kontrol subjektů provozujících zařízení s obsahem PCB (polychlorovaných bifenylů) za rok 2003

Kontrolované společnosti zahrnovaly celé spektrum subjektů od drobných provozů až po rozsáhlé distribuční společnosti. Největší překážky při kontrolách působily nejasnosti ve výkladu zákona. Zjištěné nedostatky v převážné části případů přímo neohrožovaly životní prostředí.

Kontrolovány byly především subjekty průmyslové a zemědělské výroby, servisy, společnosti zabývající se rozvodem elektrické energie a také společnost provozující sběr odpadních olejů obsahujících PCB. U těchto subjektů byl prověřován způsob nakládání s PCB a se zařízeními, která je mohou obsahovat, způsob nakládání s odpadními oleji s PCB a dodržování předpisů souvisejících s provozem zařízení s obsahem PCB. Výsledkem kontrol bylo zjištění odpadních olejů s PCB u 8 subjektů, v jednom případě došlo při nakládání s nimi k porušení zákona. Celkem ve 13 případech došlo k porušení zákona, ze zahájených správních řízení již jedno rozhodnutí nabylo právní moci.

V průběhu kontrol narazili inspektoři ČIŽP také na další nedostatky, k nimž patřilo např. porušení zákona tím, že provozovatel nevedl evidenci zařízení s obsahem PCB větším než 5 litrů a přítomnost PCB byla již prokázána. Řada provozovatelů ke zdůvodňování nejasností využívala nepřesných formulací zákona. Nejčastěji z jejich strany zaznívaly námitky, že “zařízení o obsahu oleje větším než 5 l, které může obsahovat PCB, nelze označovat, protože předpis nestanovuje jak”, nebo že “zařízení o obsahu oleje větším než 5 l nemůže obsahovat PCB – i bez zákonem stanoveného prokázání o nepřítomnosti PCB -, tudíž jej není třeba evidovat ani označovat.” Ve druhém případě lze sice nařídit kontrolní rozbor, nicméně jeho provedení bude ze strany provozovatele podmiňováno technickými a provozními parametry a k ověření nedojde v zákonem stanovené lhůtě jednoho roku. Zákon zároveň nestanovuje termín, kdy má být prokázána nepřítomnost PCB v zařízení. Je zde pouze stanoveno datum, do kterého jsou povinni vlastníci (držitelé) PCB, odpadů s obsahem PCB a zařízení obsahujících PCB a podléhajících evidenci tato odstranit (nejpozději však do konce roku 2010).

Z provedených kontrol vyplynulo, že zjištěné nedostatky v převážné části případů přímo neohrožovaly životní prostředí. Na základě provedených kontrol a zjištěných nedostatků vypracuje pro rok 2004 MŽP metodiku dalšího postupu v návaznosti na připravovanou novelu zákona o odpadech a současně bude zajištěno školení inspektorů ČIŽP tak, aby se zamezilo nejasnostem ve výkladech zákona, což bylo největší překážkou při kontrolní činnosti ČIŽP v této oblasti.

V Praze dne 7. 4. 2004
Kontakt: Eva Rolečková, tisková mluvčí ČIŽP,
tel. 283 892 659, 723 065 088 roleckova@cizp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů