Pátek, 29. března 2024

Ke správnému třídění odpadů pomáhá větší osvětová činnost

Ke správnému třídění odpadů pomáhá větší osvětová činnost
Nejvíce komunálního odpadu vzniká u lidí, proto se chce Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) ve spolupráci s kraji zaměřit na osvětovou činnost. Největším problémem je kvalita třídění odpadů, často se tak musí rozdělovat dodatečně, řekl dnes novinářům ředitel inspekce Jan Slanec.

\"Lidé si myslí, že správně odpad rozdělili, ale často v plastových láhvích a dalších surovinách nechávají dvacet až třicet procent nežádoucích směsí. Třídění odpadů je tématem, které stále občané, podnikatelé a obce nevnímají s dostatečnou pozorností, i když situace se v posledních letech výrazně zlepšila,\" uvedl. Podle něho k tomu pomohla mediální kampaň v Praze.

Velkou starost dělají úředníkům inspekce také zařízení obsahující nebezpečné polychlorované bifenyly (PCB). \"Podle směrnic Evropské unie je musíme do roku 2010 odstranit. Už jsme zmapovali téměř všechny a pomalu je začínáme likvidovat. V České republice to však umí pouze spalovna v Ostravě. Likvidace je totiž technicky náročná a drahá,\" uvedl jeden z inspektorů ČIŽP. \"Tyto látky jsou obsaženy v olejích i barvách a je s nimi potřeba nakládat jako s nebezpečným odpadem. Mají je taková zařízení jako transformátorové stanice, které provozuje většina distribučních společností na rozvod elektrické energie,\" řekl Slanec.

V uplynulém roce provedli inspektoři celkem 66 kontrol a nejvíce nedostatků našli v neznalosti ve výkladu zákona o nakládání s PCB. Ve třinácti z nich byl zákon porušen. Většina případů sice přímo neohrožovala životní prostředí, přesto pracovníci inspekce museli udělit několik vysokých pokut. Situace je prý letos lepší, firmy a továrny už zjistily, že se musejí o zařízení s PCB postarat a nahlásit je.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů