Sobota, 20. dubna 2024

Lov odstřelem je přirozená regulace ročních přírůstků zvěře

Myslivecká chovatelská péče o zvěř je každoročně vyhodnocována odbornými komisemi jmenovanými příslušnými orgány státní správy myslivosti.

Lov odstřelem je přirozená regulace ročních přírůstků zvěře
Tyto komise hodnotí správnost provedeného lovu a to na základě předložených trofejí zvěře. Výsledek této péče je prezentován veřejnými chovatelskými přehlídkami.

Také v letošním roce proběhlo hodnocení odlovené jelení zvěře v nově vymezené oblasti pro chov, která vznikla na základě rozhodnutí Krajského úřadu kraje Vysočina a týká se honiteb Radoslava Kinského a Lesního družstva obcí Přibyslav (LDO).

„Oblast pro chov jelena evropského s názvem Oblast chovu jelena evropského Žďárské vrchy, byla vymezena na návrh držitelů honiteb Staré Ransko, Světnov LDO a Zámek Žďár nad Sázavou. Dále také na základě závěru odborného posudku zpracovaného Veterinární ošetřovnou pro drobná zvířata a zvěř Přibyslav a Institutem ekologie a chovu zvěře Praha. Celková výměra oblasti činí 10.144 hektarů, normovaný stav jelena evropského je 89 kusů,“ řekl Petr Janoušek z krajského odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství.

Hlavním cílem vymezení oblasti chovu jelení zvěře bylo ujednocení myslivecké péče o zvěř pohybující se v těchto honitbách a soustavné koncepční zvyšování její kvality. Hodnocení trofejí odlovené jelení zvěře bylo provedeno komisí jmenovanou Krajským úřadem kraje Vysočina. Zaměřeno bylo především na plnění plánu lovu, posouzení chovné hodnoty ulovených jelenů, včetně přehledu bodovaných trofejí jelenů, na časový průběh lovu jelenů a také na vyhodnocení správnosti průběrného lovu

„Lov odstřelem je přirozená regulace ročních přírůstků zvěře. Takzvaný průběrný odstřel je pak součástí myslivecké péče o zvěř, protože v rukou myslivce spočívá možnost odstranit z chovu vše podprůměrné a ponechat v něm všechno žádoucí tak, aby se postupně zvyšovala kvalita celých populací zvěře,“ řekl Petr Bureš. Samotná chovatelská přehlídka proběhla ve spolupráci kraje Vysočina a Okresního mysliveckého spolku ve Žďáru nad Sázavou ve dnech 2. – 4. 4. 2004.

R. Burketová
Více informací P. Janoušek, 564 602 208, target=_blank>janousek.p@kr-vysocina.cz

\"velké
chovatelská přehlídka
\"velké
chovatelská přehlídka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů