Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropané nejedí hlemýždě z Mostu, zákaz sběru trvá

Evropané nejedí hlemýždě z Mostu, zákaz sběru trvá
Most - Hlemýžď zahradní je stále ohroženým druhem. Město plže už jeden rok chrání před jednotlivci a organizovanými skupinami sběračů. Ti ve volné přírodě v okolí Mostu hlemýždí populaci téměř vyhubili. Vykupovaný plž (Helix pomatia) končil jako pochoutka na talířech gurmánů v zahraničí.
\"Nařízení o zákazu sběru stále platí,\" sdělil Petr Formánek z odboru životního prostředí a mimořádných událostí magistrátu. To vydala rada města 24. března 2003. Zákaz sběru a výkupu tohoto plže na správním území Mostu začal platit 10. dubna téhož roku. Podle Formánka město od té doby nezjistilo porušení zákazu. Za nedovolený sběr hrozí pokuta až padesát tisíc korun.
K ohrožení početního stavu hlemýždě docházelo v jižní části Mostecka. Problém město konzultovalo s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR v Praze, která hájení plže doporučila. Podle Formánka zatím není důvod nařízení zrušit. Čeká se, až populace plže vzroste natolik, že sběru odolá. Na Mostecku se v období 1994 až 2001 sebralo a vykoupilo přes sedmdesát tun hlemýžďů. Nejvíce plžů nasbírali lidé v roce 1996. Výkupny tehdy navážily více než třicet tun.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů